9. YARGI PAKETİ SON DURUM (20 Mayıs 2024): 9. yargı paketi maddeleri neler, ne zaman çıkacak? Genel af, Denetimli serbestlik, TMSF kayyum süresi, boşanmada bekleme süresi...

Bir yandan 9. yargı paketi maddeleri araştırılıyor, diğer yandan paketin ne zaman Meclis'e geleceği sorgulanıyor. Hazırlıklarının son aşamasında olan 9. yargı paketinde Ceza İnfaz Sistemi'nde düzenlemelere gidiliyor. Peki, 9. yargı paketi maddeleri neler, ne zaman çıkacak? Genel af, Denetimli serbestlik, TMSF kayyum süresi, boşanmada bekleme süresi gibi maddeleri kapsaması beklenen pakete ilişkin son dakika gelişmeleri sizler için düzenledik. İşte, 9. yargı paketi son durum (20 Mayıs 2024)...

9. YARGI PAKETİ SON DURUM (20 Mayıs 2024): 9. yargı paketi maddeleri neler, ne zaman çıkacak? Genel af, Denetimli serbestlik, TMSF kayyum süresi, boşanmada bekleme süresi...

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'un hazırlıklarının son aşamasında olduğunu söylediği 9. yargı paketine ilişkin düzenlemeler ülke gündeminde yer alıyor. Birçok vatandaşı ilgilendiren düzenlemeler arasında ise en çok, Genel af, Denetimli serbestlik, TMSF kayyum süresi, boşanmada bekleme süresi, ceza indirimi, turist rehberleri, kripto varlıklar gibi maddeler dikkat çekiyor. Peki, söz konusu paket ne zaman TBMM'ye sunulacak? 9. yargı paketi maddeleri neler, ne zaman çıkacak? İşte detaylar...

9. YARGI PAKETİ SON DURUM (20 MAYIS 2024)

Bakan Tunç, 9. Yargı Paketi’nde hükümlülerin meslek edinmesine yönelik yeni düzenlemelerin yer alacağını açıkladı. Tunç, “Cezaevlerimizde İşyurtlarımız vasıtasıyla onları hem üretime destek anlamında hem de meslek kazandırma anlamında da önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz” diye konuştu. 9. Yargı Paketi'nin taslak çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu da dile getiren Tunç, 20’den fazla kanunda değişiklik içerdiğini ifade etti.

9. yargı paketi hazırlıklarının tamamlanmasıyla Meclis'e sunulması, ardından Meclis'te kabul edildikten sonra yasalaşması bekleniyor. Fakat söz konusu paketin ne zaman çıkacağı henüz net olarak bilinmiyor.

9. YARGI PAKETİ SON DURUM (20 Mayıs 2024): 9. yargı paketi maddeleri neler, ne zaman çıkacak? Genel af, Denetimli serbestlik, TMSF kayyum süresi, boşanmada bekleme süresi...

9. YARGI PAKETİ'NDE NELER VAR?

Bakan Tunç, yargı paketinde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun (TMSF) terör örgütlerine finans sağlayan kuruluşlara, şirketlere yönelik kayyum tayin edilmesiyle düzenlemelerin yer alacağını söyleyerek, “Suç gelirlerinin aklanmasıyla ilgili özellikle adi örgütler bakımından da TMSF’nin kayyum tayin edilebilmesine yönelik bir düzenleme taslağı var.” diye konuştu.

Tunç'un açıklamasına göre pakette; cezasızlık algısını ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar da olduğunu, sosyal medya fenomenleri ile gündeme gelen denetimli serbestlik ve adli kontrol kararlarına yönelik düzenlemeler ile soy bağının reddi, noterlik hizmetleri,casusluk suçlarına yönelik de maddeler yer alacak.

İşte madde madde 9. yargı paketi içerikleri...

  • Denetimli serbestlik uygulamasından kaynaklanan cezasızlık algısı ortadan kalkacak.
  • Suç örgütlerinin finansmanın önlenmesinde TMSF'nin kayyum olarak atanması da gündemde.
  • Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah sağlama, terörizmin finansmanı suçları; bir şirketin faaliyetleri çerçevesinde işlenmişse kayyum atanmasına karar verilecek.
  • Toplumda "yapanın yanına kar kaldı" algısının önlenmesine yönelik düzenlemeler yer alacak.
  • TMSF, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyum olarak atanacak.
  • TMSF'nin kayyum süresi 5 yıl olacak.
  • Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesiyle ilgili kapsamlı ve önleyici yasal düzenlemeler yapılacak.
  • Yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi sağlanacak.
  • Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesi için yeni yasal düzenlemeler yapılacak.

Pakette Ceza İnfaz Sistemi ve mükerrer suçlarla ilgili düzenlemeler ise şu şekilde:

  • Ceza adaletinin sağlanması hedeflenecek.
  • İkinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülerle ilgili yeni düzenleme yapılacak.
  • Suçun işlenmesinin önüne geçilmesinin sağlanması amaçlanacak.

 

9. Yargı Paketi'nde ayrıca;

  • Soyadı düzenlemesi yapılacak.
  • Hakim ve savcıların terfi sistemi güncellenecek.
  • Pakette kadınların soyadı hakkına ilişkin bir değişiklik de yer alacak. İki soyadı kullanan evli kadınlara yalnızca kendi soyadını kullanma hakkı gelecek.
  • Sporda şiddete yönelik yeni önlemlerin pakette yer alıp almayacağı ise taslağın görüşmeleri sırasında şekillenecek.
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin