9. yargı paketi ne zaman çıkacak, Kabine Toplantısı'nda görüşüldü mü? Kamuoyunun yakından takip ettiği 9. yargı paketi, 2024 Haziran Kabine Toplantısı ile tekrar gündem oldu. 4 Haziran 2024 tarihinde düzenlenen Kabine Toplantısı'nda Kurban Bayramı tatilinin 9 gün olması, fahiş fiyatlara ilişkin tedbirlerin sonuçları, terörle mücade gibi başlıkların yanı sıra yeni yargı paketinin de görüşülmesi bekleniyordu. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, 9. Yargı Paketi’nin taslak çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve 20’den fazla kanunda değişiklik içerdiğini belirtmişti. Peki, 9. yargı paketi ne zaman çıkacak, Kabine Toplantısı'nda görüşüldü mü? Ceza indirimi, genel af, denetimli serbestlik var mı? İşte detaylar...
9. YARGI PAKETİ NE ZAMAN ÇIKACAK?
TBMM en son, 31 Mart yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına 1.5 ay kadar ara vermişti. 16 Nisan'da çalışmalarına kaldığı yerden devam eden Meclis'te yeni yargı paketinin ne zaman onaylanacağı merak ediliyor.
Bakan Tunç en son, "Mevzuatımızda kısmi değişiklikler ve yenilikleri hayata geçirmenin gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz aylarda TBMM'de 8. Yargı Paketi'ni hayata geçirdik. Şimdi 9. Yargı Paketi'nin hazırlıklarını tamamlamak üzereyiz" açıklamasını yapmıştı. Bakan Tunç, 9. yargı paketinin TBMM tatile girmeden önce gündeme geleceğini belirtmişti.
9. YARGI PAKETİ KABİNE TOPLANTISI'NDA GÖRÜŞÜLDÜ MÜ?
4 Haziran 2024 tarihinde saat 16:00'da Kabine Toplantısı yapıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Erdoğan, yine bu dönemde 8'inci Yargı Paketi ile önemli değişikliklere imza attıklarını, 9'uncu Yargı Paketi'nin halihazırda Meclis'in gündeminde olduğunu belirtti.
9. YARGI PAKETİ MADDELERİ NELER?
- Denetimli serbestlik uygulamasından kaynaklanan cezasızlık algısı ortadan kalkacak.
- Suç örgütlerinin finansmanın önlenmesinde TMSF'nin kayyum olarak atanması da gündemde.
- Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama, silahlı örgüt, silahlı örgüte silah sağlama, terörizmin finansmanı suçları; bir şirketin faaliyetleri çerçevesinde işlenmişse kayyum atanmasına karar verilecek.
- Toplumda "yapanın yanına kar kaldı" algısının önlenmesine yönelik düzenlemeler yer alacak.
- TMSF, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama ve terörizmin finansmanı suçlarının bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde kayyum olarak atanacak.
- TMSF'nin kayyum süresi 5 yıl olacak.
- Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesiyle ilgili kapsamlı ve önleyici yasal düzenlemeler yapılacak.
- Yeni tip casusluk suçlarının caydırıcı şekilde soruşturulup kovuşturulabilmesi sağlanacak.
- Yabancı istihbarat örgütlerinin Türkiye'deki casusluk faaliyetlerinin önlenmesi için yeni yasal düzenlemeler yapılacak.
- Ceza adaletinin sağlanması hedeflenecek.
- İkinci kez tekerrür hükümleri uygulanan hükümlülerle ilgili yeni düzenleme yapılacak.
- Suçun işlenmesinin önüne geçilmesinin sağlanması amaçlanacak.