31 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Katliamı... 31 yıl önce Sivas'ta neler yaşandı?

Madımak Katliamı'nın üzerinden 31 yıl geçti. Sivas'ta 31 önce, yaklaşık on beş bin kişi, “Sivas laiklere mezar olacak” sloganıyla 33 aydın, yazar, şair, müzisyen ateşe verdi. Aydınları katleden bazı hükümlülerin cezaları affedildi, firari sanıklar hakkındaki dava içinse geçen yıl zaman aşımı kararı verildi. Katliamın 31. yılında yaşamını yitirenler Sivas ve birçok kentte anılacak.

Google Haberlere Abone ol
31 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Katliamı... 31 yıl önce Sivas'ta neler yaşandı?

Madımak katliamı”nın üzerinden 31 yıl geçti. Katliam, hafızalardaki acı yerini halen koruyor. Aralarında sanatçı, şairlerin, yazarların bulunduğu çok sayıda aydın, dönemin Sivas Valisi Ahmet Karabilgin’in özel davetlisi olarak, Pir Sultan Abdal Derneği tarafından organize edilen Pir Sultan Abdal Şenlikleri kapsamında Temmuz 1993’te Sivas’a gitti.

Sanatçılar arasında Aziz Nesin, Metin Altıok, Hasret Gültekin, Asım Bezirci ve Nesimi Çimen gibi tanınmış isimler de bulunuyordu. Yazar Aziz Nesin'in İslamiyet ve Kur'an'a ilişkin görüşlerinin gazetelerde yer almasından dolayı özellikle yerel medyanın ve karanlık odakların kışkırtmalarıyla şehirde olaylar büyüdü. Sivas'ta toplanan kalabalık 'şeytan aziz' 'kahrolsun laiklik' sloganları atmaya başladılar.

Tam da o sırada Aziz Nesin'in ve şenliklere katılmak için şehre gelen isimlerin Madımak Oteli'nde oldukları öğrenildi. 

"SİVAS AZİZ'E MEZAR OLACAK" 

Cuma namazının ardından bir araya gelen grup, “Şeytan Aziz”, “Sivas, Aziz’e mezar olacak” sloganlarıyla Aziz Nesin’i hedef alarak kültür merkezinin önünde toplanmaya başladı. “Sivas laiklere mezar olacak” sloganını da atan kalabalık, aydınların kaldığı Madımak Oteli’ne gitti. Burada sloganlar, laik Cumhuriyeti hedef alan “Kahrolsun laiklik”, “Müslüman Türkiye”, “Yaşasın şeriat”a  dönüştü. Herhangi bir müdahale ile karşılaşmayan grup, oteli taşlayıp çevredeki araçları ateşe verdi. “Yakın” ve “Cehennem ateşi” sesleri arasında kısa süre sonra da otelden ateşler yükseldi. 

33 AYDIN VE İKİ OTEL ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

 “Allah’ım bu senin ateşin, içeriye gönder” sözleriyle yakılan otele itfaiye ekipleri tarafından gerekli müdahale yapılmadı. Aralarında Asım Bezirci, Nesimi Çimen, Muhlis Akarsu, Metin Altıok ve Hasret Gültekin’in de bulunduğu 33 aydın ile 2 otel çalışanı yanarak veya dumandan boğularak yaşamını yitirdi. 

AZİZ NESİN YARALI KURTULDU

Aziz Nesin Katliamdan ağır yaralı olarak kurtarıldı. Olaydan sonra önce 33 ardından 190 kişi gözaltına alındı. Bunların 124'ü hakkında laik anayasal düzeni değiştirmek suçundan dava açıldı. 33 sanık hakkında ise kasten cinayet suçundan idam cezası verildi ama Türkiye'de idam cezasının kaldırılması ile bu ceza ağırlaştırılmış müebbet hapse çevrildi.

HÜKÜMLÜLERİN CEZALARI AFFEDİLDİ

Ülke tarihine kara bir leke düşen Madımak Katliamı davasında bazı hükümlülerin cezaları affedildi.  Geçen yıl firari sanıklar hakkındaki davada ise zaman aşımı kararı verildi. 

33 aydının 31 yıl önce yakılarak katledilmesiyle ilgili bugün birçok kentte anma etkinlikleri düzenlendi.

ÖZEL, BAKIRHAN, BAŞ SİVAS'T

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan, TİP Genel Başkanı Erkan Baş, EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan ve Demokratik Bölgeler Partisi Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Sivas Katliamı'nda yaşamını yitirenlerin anıldığı yürüyüşün ardından Madımak Oteli'nin önüne karanfil bıraktı. Parti genel başkanları burada anmada birer konuşma yaptı.

31 yıldır sönmeyen ateş: Madımak Katliamı... 31 yıl önce Sivas'ta neler yaşandı?

“İNSANLIĞA KARŞI İŞLENDİ, ZAMAN AŞIMI OLMAZ”

CHP lideri Özel, burada yaptığı konuşmada, şunları söyledi: 

"Bu katliamı unutturmamak için birinci yıl ne kadar tepkiliysek bugün de o kadar tepkiliyiz. Aliya İzzetbegoviç'in unutulmaz sözünü burada tekrar etmek gerekir: 'Unutulan katliamlar tekrarlanır.' Burada bulunan kimse bugünü için değil, yarınlarda bir daha böyle insanlık suçları işlenmesin diye mücadele ediyorlar. Davanın 31 yıllık sürecini bütün kilometre taşlarıyla ifade etmek belki bir yarım saatimizi alır ama şunu unutmayalım ki bu davanın zaman aşımına uğratıldığını unutmayalım. Oysa bu insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur ve bu yüzden zaman aşımı olmaz. Biz hala daha insanlık için umudumuzu ve ümidimizi koruyoruz. İstinaf aşamasında, temyiz aşamasında bu davanın kararlarının bunun bir insanlık suçu, insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğu vurgusuyla istinaftan bir bozma kararı bekliyoruz. 

İlk kez genel başkan olarak buradayım. Partimizin genel başkan yardımcıları, il başkanları, partimizin grup başkanvekilleri, mecliste resmi görevde olan katip üyeleri başkanlık divanı üyeleriyle neredeyse tüm il başkanlarımızla buradayız. Bu acıyı bir kez daha yüreğimizde hissettiğimizi, bunun insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu, bu katliamın birinci yılıymış gibi 31. yılında takip ettiğimizi ifade etmek isterim. Son olarak annelere, eşlere, evlatlara, Türkiye'ye kendi acılarını unutmayıp bunu bir toplumsal mücadele olarak 31 yıldır sürdürdükleri için Soma'daki, Çorlu'daki annelere ilham oldukları için Türkiye'de adaletsizliğin haksızlığın hukuksuzluğun karşısında kim varsa onların mücadelesine güç verdikleri için bir kez daha teşekkür ediyoruz. 

Unutulmasın ki acıları üzerinden birbirlerine bağlı olanlar, suçları üzerinden birbirine bağlı olanları eninde sonunda yenerler çünkü bizim bağımız gerçek bir bağdır. Çıkar ilişkisine, birbirini korumaya kurtarmaya, suçunu örtbas etmeye, suç ortaklıklarına dayalı değil acılar üzerinden birbirine saygı ve sevgi duyanların bağıdır. Hepinizi saygı duruşuna davet ediyorum." 

"CUMHURBAŞKANI İNSANLIK SUÇU YAPMIŞ KATİLLERİ AFFEDEMEZ" 

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tuncer Bakırhan da şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı kolluk kuvvetlerinin görevini yaptığını söylemişti. Bu ülkenin başbakanı da aynı zamanda Cumhurbaşkanı'na eşdeğer bir konuşma yaparak dışarıdaki halkımız çok şükür zarar görmemiştir, başına bir şey gelmemiştir demiştir. Yani içeride yanan canları, Alevileri, Kürtleri yok sayan, acısını görmeyen bir yönetimin olduğu süreçte burada bir cinayet, katliam yaşandı. Ve süreç içerisinde cezasızlıkla sonuçlandı. Gerçek failler ortaya çıkarılmadı. Sadece o dönem burada bulunan birkaç kişi yargılandı. Birçoğu tahliye edildi, beraat etti. Kalanlar da Cumhurbaşkanı affıyla birlikte serbest bırakıldı. Bu insanlığa karşı işlenilmiş bir suçtur. Cumhurbaşkanı insanlık suçu yapmış katilleri affedemez." 

"BURADA SADECE 31 YIL ÖNCE YAŞADIĞIMIZ BİR ACIYI ANMIYORUZ" 

TİP Genel Başkanı Erkan Baş da "Biz bugün burada sadece 31 yıl önce yaşadığımız bir acıyı anmıyoruz. Aynı zamanda 31 yıl önceki bir gerici kalkışmanın bugün hala hedefe ilerlemek için çaba sarfeden, Türkiye'yi karanlığa boğmak isteyen bir anlayışa karşı bu ülkenin tüm ilerici tüm yurtsever tüm demokrat insanlarıyla beraber laik bir ülke mücadelesini hep birlikte kararlılıkla devam ettiriyoruz" diye konuştu.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin