3 çocuk yapana asgari ücret verilecek. AK Parti Kadın Kolları'ndan öneriler geldi: Tüp bebek devlet desteği yaşı artırılsın, 3 çocuk yapana asgari ücret verilsin

2023 yılında doğum hızı 1.51'e kadar düştü. Hükümet de nüfus problemi yaşamamak adına bir dizi önlem alma hazırlığında. AK Parti Kadın Kolları Başkanı Ayşe Kesin, MYK'da bir dizi öneri getirdi. İşte doğurganlık hızının artırılması için getirilen önerilerd.

Google Haberlere Abone ol
3 çocuk yapana asgari ücret verilecek. AK Parti Kadın Kolları'ndan öneriler geldi: Tüp bebek devlet desteği yaşı artırılsın, 3 çocuk yapana asgari ücret verilsin

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023 yılı doğum istatistiklerine göre Türkiye'de toplam doğurganlık hızı kayıtlara geçen en düşük seviyeye geriledi. TÜİK'in verilerine göre 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık hızı, yani bir kadının yaşamı boyunca dünyaya getirdiği ortalama çocuk sayısı, 2023 yılında 1,51'e düştü.

Bu verilerin ardından hükümet harekete geçti ve bu durumun önüne geçmek adına bir dizi tedbiri masaya yatırdı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde önceki gün yapılan ve yaklaşık 3 saat süren AK Parti MYK'da partinin Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir, Türkiye’nin nüfus dinamikleri ve doğurganlık haritası üzerine bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin nüfus artış oranının ilk defa OECD ülkeleri ortalamasının altına düştüğüne dikkat çekilen sunumda bir dizi öneri dile getirildi.

KAMU DESTEKLİ ÇOCUK BAKIM HİZMETİ

Dünyada uygulanan farklı politika setlerine bakıldığında en başarılı sonuçların alındığı uygulamanın kamu destekli çocuk bakım hizmetleri olduğu belirtildi. Bu bağlamda alınacak önlemler şu şekilde sıralandı:

 - Tüp bebek tedavisinde devlet desteği için öngörülen yaş sınırı, 40’tan 45’e çekilmeli.

- ‘Anne dostu hastane’ gibi uygulamalar yaygınlaştırılmalı, devlet hastanelerinde doğum yapma cazip hâle getirilerek doğumun ekonomik ve psikolojik yükü düşürülmeli.

- Doğum izinlerinden sonra annelere çocuklarının ilkokula başlamasına kadar kısmi süreli çalışma hakkı getirilmeli. 3 ve üstü çocuk sahibi olan ailelere kademeli olarak asgari ücret tutarında bakım desteği verilmeli.

- Yenidoğan çocuklar için iki yıl süreyle bez ve mama yardımı yapılmalı.

- İki ve üstü çocuğu olan ailelere araç ve konut alımı başta olmak üzere kademeli olarak vergi indirimleri ve avantajlar sunulmalı.

- Aile ve Gençlik Fonu uygulaması, kapsamı genişletilerek çocuk teşvikleri için de kullanılabilmeli.

- Doğum parası olarak verilen, 1’inci çocuğa 300 TL, 2’nci çocuğa 400 TL, 3 ve üzeri çocuğa 600 TL olan rakamlar güncellenmeli.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin