Yumurta, ‘süper besin’ olarak belirtilen birkaç gıdadan bir tanesidir.
Bir adet yumurtanın hem beyaz kısmı hem de sarı kısmı; protein, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Bilhassa kahvaltı masalarının vazgeçilmez lezzeti olan yumurtanın faydaları saymak ile bitmez.
Günde 3 adet yumurtaya kadar yemek oldukça güvenlidir. Yumurta iyi kolesterolü yükseltip, kalp rahatsızlıklarına karşı korur.
Yumurta, bünyesinde barındırdığı zengin mineral ve besin değerleriyle insan vücuduna pek çok faydası bulunuyor. Yumurta genellikle buzdolabında saklanan bir gıda ürünüdür. Alındığı gibi dolaba yerleştirilir ve sonrasında bazen ne zaman alındığı unutulur.
Peki, yumurta bozulur mu? Bozulduğu nasıl anlaşılır? İşte soruların yanıtları...
- Eğer yumurtayı bir çiftçiden almıyorsanız üzerinde son tüketim tarihi yazacaktır. Paketin üzerinde yazan, önerilen son kullanma tarihinden önce yumurtalarınızı tüketebilirsiniz. Ancak her tarihi geçen yumurta bozuk yumurta değildir.
- Yumurtanın taze olduğundan şüpheniz varsa yumurtayı bir kaseye ya da tabağa kırın ve önce koklayın. Koku yoksa eğer tazedir ancak değişik bir koku yayıyorsa yenmemelidir.
- Tabağa kırdığınız yumurtanın beyazından da anlayabilirsiniz. Yumurtanın beyazı dağınık ve su gibiyse yumurtanız çok taze olmayabilir. Eğer yumurtanın sarısının etrafındaysa ve toplu bir şekilde duruyorsa tazedir.