Ramazan Bayramı 2 Mayıs’ta başlayacak. Bayramların vazgeçilmezi olan şeker ve çikolata da alışveriş listesine eklenmeye başlandı. İki yıldır pandemi nedeniyle sevdikleriyle buluşamayanlar, artık normalleşmeyle birlikte ilk defa bu bayram yüz yüze bir araya gelecek. Eskiden olduğu gibi yine ritüelleriyle bayramlaşmak mümkün olacak. Klasikleşen bayram şekeri ve çikolatası da süreçte yerini alacak. Herkes sevdiklerini, büyüklerini ziyaret etmeye gayret ederken, ağızlar da tatlanacak.
Yıllar sonra bir ilk: Bayram bereketi! Satışlarda yüzde 70 artış
Ramazan ayı biterken ve Ramazan Bayramı’na da güler kalmışken, bayramlık şeker ve çikolatalar da raflardaki yerini almaya başladı. Pandemide döneminde birçok kişi ilk kez yüz yüze bayramlaşma yerine sanal yollara başvurdu. Pandemi nedeniyle bayramlaşamadığımız sevdiklerimize bu sene sarılmanın hayalini kuruyoruz. Pandemi nedeniyle bayramlaşmanın azalması tüketiciye yansıdı. Bu sene pandeminin azalmasıyla beraber üreticiler bayram satışlarının yüzde 70 yükselmesini bekliyor.
SATIŞLARDA YÜZDE 70 ARTIŞ
2020 yılında pandeminin ilk etkisiyle daralan bayramlık çikolata ve şekerleme pazarı 2021’de e-ticaretin katkısıyla biraz toparlasa da asıl coşku bu yıl yaşanacak. 2021’de Türkiye’de 35 bin ton çikolata ile şekerleme alışverişi yapıldı. Pazarın cirosal büyüklüğü de 1.1 milyar liraya ulaştı. Tonajda pazarın yüzde 36’sını (12 bin 600 ton) bayramlık çikolata, yüzde 64’ünü (22 bin 200 ton) şekerleme oluşturdu. Ciroda ise pazarın yüzde 53’ünü çikolata, yüzde 47’sini de şekerleme aldı. Bu yıl ise bayram şekerinde ciro olarak yüzde 70 büyüme, tonajda da pandemi öncesi (2019) rakam olan 36 binin aşılması bekleniyor.
DOĞU ŞEKER MARMARA ÇİKOLATA
Her bayram en fazla şeker alışverişini yapan bölgeler, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu. Bayram şekeri alışverişinin yüzde 38.9’u bu iki bölgede gerçekleştiriliyor. Bunları yüzde 19.4 ile Marmara ve yüzde 19.1 ile de İç Anadolu takip ediyor. Ardından sırasıyla Akdeniz, Karadeniz ve Ege bölgeleri geliyor. Hediyelik ve ikramlık çikolata satışında ise her yıl Marmara ilk sırada. 2021’de bayramlık çikolata tüketiminde Marmara Bölgesi’nin payı yüzde 29.1 oldu. Marmara’yı yüzde 22.1’lik payla İç Anadolu Bölgesi takip etti.
KAÇ HANEYE GİRİYOR?
Araştırma şirketi Ipsos’un 2021 hane tüketim paneli verilerine göre, ikramlık şekerleme giren hane sayısı geçen yıl 2.8 milyon artarak 8.1 milyondan 10.8 milyona yükselirken, ikramlık çikolata giren hane sayısı ise 2.3 milyon artarak 7.9 milyondan 10.2 milyona çıktı. Bu yıl ise daha fazla haneye şeker ve çikolatının girmesi bekleniyor. Çikolatada talebin yüzde 55’i hediyelik (paketli) ve yüzde 45’i de ikramlık (kilo ile satılan). Şekerde ise ikramlığın payı daha fazla.