Çinli sohbet botu şirketi WeChat ve eğlence holdingi Tencent ile birlikte Çin Bilim Akademisi (CAS) tarafından yürütülen çalışmada, ünlü sohbet robotlarına depresyon ve alkolizm ile ilgili genelde sorulan sorular soruldu.
Yapay Zeka robotları giderek insana benziyor: Sohbet robotlarının ‘depresif’ ve ‘alkolik’ oldukları ortaya çıktı
Gelişen teknolojiyle birlikte yapay zeka teknolojisi de giderek farklı bir boyuta evriliyor. Avrupa Birliği Komisyonu, sohbet robotları ile ilgili yaptığı bir araştırma sonucunda, sohbet botlarının depresif ve alkolik davranışlar sergilediğini ortaya çıkardı. Robotların zihinsel sağlıkları ile ilgili araştırma yapan komisyon, sohbet botlarının depresyon, alkol bağımlılığı, empati belirtileri ve kaygı konusunda test etti.
Ankete katılan botlar arasında, Facebook'un Blenderbot'u, Microsoft'un DiabloGPT'si, WeChat ve Tencent'in DialoFlow'u ve Çinli şirket Baidu'nun Plato sohbet robotu yer aldı. Bu sohbet botları oldukça düşük puanlar aldı. Bu da eğer bu robotlar insan olsaydı çok büyük ihtimalle alkolik olarak kabul edilecekleri anlamına geliyor.
SOHBET ROBOTLARI CİDDİ ZİHİNSEL SAĞLIK SORUNLARI SERGİLİYOR
CAS'ın Bilgi İşlem Teknolojisi Enstitüsü'ndeki araştırmacılar, ilk olarak 2020 yılında bir bot'un bir test hastasına kendisini öldürmesini söylemesinin ardından bot’ların ruh sağlığı hakkında meraklanmaya ve bot'ları depresyon, kaygı, alkol bağımlılığı ve empati belirtileri açısından test etmeye başladılar.
Robotlara kendilerine verdikleri değer ve rahatlama yeteneklerinden, ne sıklıkla alkol tüketme ihtiyacı hissettiklerine ve başkalarının yaşadığı talihsizliklere sempati duyup duymadıklarına kadar pek çok şey hakkında sorular soran araştırmacılar, değerlendirilen tüm sohbet robotlarının “ciddi zihinsel sağlık sorunları” sergilediği sonucuna ulaştılar.