Ramazan ayı birçok insan için diğer 11 aydan daha farklı geçtiğini söyleyen Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, Dyt. Deniz Pirçek, ‘Özellikle 16-17 saat aç ve susuz kalan vücudumuz iftar vaktinde birdenbire ihtiyaç duyduğu besinlere kavuşunca; iftar saatine kadar kan şekerinde düşme yaşayanlar, düşük kan şekeri seviyeleri nedeniyle hızlı ve aşırı yemek yeme isteği hissedebilir’ dedi ve Ramazan ayında beslenme ile ilgili öneriler de bulundu.
Uzmanından Ramazan’da sağlıklı beslenmenin ipuçları: Eğer bu hastalığa sahipseniz oruç tutmayın!
Ramazan ayında doğru beslenmeme nedeniyle gün içerisinde açlık ve susuzluk yaşamanın yanı sıra vücut bağışıklığının düşebileceğini ve birçok sağlık sorunu yaşanabiliyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı, Dyt. Deniz Pirçek konuyla ilgili olarak ‘İftarda, sahurda ve ara öğünlerde bazı yiyeceklerden özellikle uzak durmak gerekir. Ramazan’da sağlıklı beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat etmek oldukça önemlidir’ açıklamasında bulundu.
YEDİKLERİNİZE DİKKAT EDİN
İftarda yağlı, kızartılmış, çok baharatlı, yüksek kalori içeren; börekler, dolmalar, kızartmalar ve şerbetli tatlılar gibi gıdaları tüketmek yerine uzun süre aç kaldıktan sonra mideyi yormamak adına hafif gıdaların tercih edilmesi gerektiğini söyleyen Pirçek, ‘Uzun süren açlık sonrasında kurulan iftar sofralarında bu kadar çeşit ve kalorili yemeğin olması ciddi sindirim problemlerini beraberinde getirebilir. Hızlı yemek yemek yerine gıdalar yeterince çiğnenmelidir.
Özellikle fazla yağlı, asitli besinlere yer verilmesi hazımsızlık sorunlarını önemli ölçüde arttırır. Yemekler hızlı bir şekilde yenildiğinde tokluk hissi ayırt edilmeyebilir. Bunun önüne geçmek için tokluk hissinin 15-20 dk. içerisinde oluşturduğu bilinmeli yemekler yavaş tüketilmelidir’ dedi.
KÜÇÜK MOLALAR VERİN
İftarda kan şekeri çok düşük olduğundan vücutta, kısa sürede çok miktarda besin tüketme isteği olduğunu kaydeden Pirçek, ‘Yapılan en büyük hatalardan biri de çok hızlı bir şekilde, çok yüksek miktarda besin tüketmektir. Çok hızlı yemek yenildiğinde ve fazla miktarda enerjili yüksek besinler tüketildiğinde hem sağlık açısından risk oluşturabilir hem de ilerleyen günlerde kilo alımına zemin hazırlayabilir’ önerisinde bulundu.