Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son günlerde dünyada ve Türkiye'de hızla yayılan Omicron varyantıyla ilgili DHA'ya açıklamalarda bulundu.
Uzmanından dikkat çeken koronavirüs açıklaması: Kısalan karantina süreleri bulaş zincirini kırabilir
Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılan duyuruda koronavirüs aşılı, aşısız ve temaslı kişilerin karantina sürelerinde değişikliğe gidildiği açıklandı. Artan vakalara rağmen karantina süresinin kısalması ise vatandaşların kafasında soru işaretine neden olurken, Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, güncellenerek kısılan karantina sürelerine dair açıklamalarda bulundu. Şener, kapanmanın çare olmayacağını düşündüğünü söyledi.
Omicron varyantında, dünyanın genelinde hızlı bir tırmanış trendi varken, Türkiye'de aslında yavaş ve kademeli bir tırmanış görüldüğüne dikkati çeken Prof. Dr. Alper Şener, "Günlük 10 bin civarında vaka artışı olsa da tam olarak hızlı tırmanma trendine girilmedi. Hızlı tırmanma trendine, ocağın sonu ve şubatın ilk 2 haftası gibi periyotta girilmesi yüksek olasılık. Bu aslında bizim için bir avantaj. Öğrencilerin yarı yıl tatil dönemine geliyor. Bu tatil, bizim için avantajı olabilir. Vaka sayıları yükselmişken, statik faza geçebilir" dedi.
İzmir'deki vaka sayılarına da değinen Prof. Dr. Alper Şener, "Ayaktan başvurusu sayısında 2.5-3 kat artış var. Benim görev yaptığım Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nden örnek verebilirim. Ayaktan gelen hasta grubunda 3 kata varan bir artış var. Ayaktan hasta grubundaki artış bereket ki yatan ve yoğun bakım hasta grubuna yansımadı. Şimdilik en azından böyle, bu daha ne kadar böyle sürer bilmiyoruz" ifadelerini kullandı.
'OMİCRON BASKIN VARYANT HALİNE GELMEDEN DAHİ VATANDAŞLARIN ZAMANI VAR'
Yatan ve ayakta hasta gruplarını kıyaslayan Prof. Dr. Şener, şöyle konuştu:
"Yatan hasta grubu, sağlık çalışanlarının iş yükünü artıran grup. Bu hastalar yattıktan sonra yoğun bakıma gidecek olurlarsa, Covid-19 ile ilişkili olmasa bile yoğun bakımdaki enfeksiyonlar gibi tablolar nedeniyle uzun yatış süresi veya ölüm gibi tablolar söz konusu oluyor. Dolayısıyla bu da sağlık çalışanları olarak iş yükümüzü arttırıyor. Omicron varyantı bu bağlamda dünyada biraz daha rahat seyretti. Ümit ederiz Türkiye'de de daha hafif seyreder.