Kronik Yorgunluk Sendromu’nun daha sık kadınlarda, genç ve orta yaşlı yetişkinlerde görüldüğünü dile getiren VM Medical Park Pendik Hastanesi İç Hastalıkları Kliniği’nden Uzman Doktor Betül Kaya, hastalığın en sık görülen belirtilerinden bahsetti.
Uyku bozukluğunuz varsa ve sürekli yorgunsanız dikkat! Kronik yorgunluk sendromu, kadınlarda 2 kat fazla görülüyor! Kronik yorgunluk sendromu nedir?
Kronik yorgunluk sendromu, son yıllarda giderek artmaya başladı. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Kaya, 6 ay gibi uzun bir süredir yorgunluk yaşayan kişileri uyardı. Yorgunluğa ek olarak yaşanan belirtilere de dikkat çeken Kaya, ‘Kronik Yorgunluk Sendromu, kadınlarda erkeklere kıyasla yaklaşık iki kat daha fazla görülüyor’ dedi. Eğer, uyku bozukluğunuz varsa ve sürekli yorgunsanız dikkat! Siz de kronik yorgunluk sendromuna yakalanmış olabilirsiniz.
Kaya, alışmalarda virüsler, bağışıklık bozuklukları, hormonal bozukluklar ve nöropsikiyatrik faktörler araştırılsa da Kronik Yorgunluk Sendromu’na neyin sebep olduğunun henüz net olarak bilinmediğini de aktardı.
KRONİK YORGUNLUK SENDROMUNUN BELİRTİLERİ NELER?
Kronik Yorgunluk Sendromu’nun kadınlarda erkeklere göre yaklaşık iki kat daha yaygın olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Kaya, hastalığın en sık görülen belirtilerini şöyle sıraladı:
• Yorgunluk, uyku bozuklukları, ağrı, kaygı bozuklukları, hafıza ve konsantrasyon güçlükleri, baş dönmesi ve sersemlik
• Fiziksel, bilişsel bir efor veya stres sonrasında şikayetlerin artması
• Saatlerce uyuduktan sonra bile dinlenememek
• Ayakta dururken şikâyetlerin artması, yatar durumda iyileşme olması
• Hastanın bu şikâyetleri en az 6 aydır yaşaması ve bu zamanın en az yarısında şikâyetlerin şiddetli yoğunlukta olması