Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı enflasyonunu %36,08 olarak açıkladı ancak bu oran, bazı kesimlere göre gerçeği yansıtmıyordu ve gerçek enflasyonun çok altında bir orandı.
TÜİK Başkanı açıkladı: Açıklanan enflasyonla hissedilen enflasyon neden farklı?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı enflasyon verileri halen birçok tartışmaya konu oluyor. Özellikle siyasiler arasında kurumun açıkladığı verilerin güvenilirliği sorgulanırken, TÜİK’in açıkladığı enflasyon rakamıyla ilgili tartışmalar da giderek büyüyor. TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer, açıklanan enflasyon verileriyle hissedilen enflasyonun neden farklı olduğunu açıkladı. Dinçer, TÜİK'in ‘yaşam maliyeti hesaplayan bir kurum olmadığını’ söyledi.
TÜİK hakkındaki tartışmalar devam ederken son günlerde TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’den de açıklamalar geliyor. Dinçer, bugün yaptığı açıklamada enflasyon eleştirilerine yeniden yanıt verdi.
Dünya Gazetesi’ne konuşan TÜİK Başkanı Dinçer, ‘Açıklanan enflasyon ile hissedilen enflasyon arasındaki fark neden kaynaklanıyor?’ sorusuna ‘Biz yaşam maliyetini değil, enflasyonu ölçüyoruz.’ cevabını verdi. TÜİK’in yaşam maliyeti hesaplayan bir kurum olmadığını, Eurostat çerçevesi dahilinde, onlara açık olacak şekilde enflasyon hesapladığını vurguladı.
‘HALKIN ENFLASYONU KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR’
Dinçer, açıklanan rakam ile hissedilen enflasyon arasındaki farkın neden kaynaklandığını şu şekilde açıkladı:
‘Halk enflasyonu, bütün dünyada tartışılıyor. Hissedilen enflasyon, bütün dünyada farklı bir kavramdır. İnsanlar hep kendi hissettikleri enflasyonu en son aldığı ve daha sık tükettiği ürünlere bakıyor. Enflasyonda iki tane ölçü var. Ya enflasyona odaklanırsınız ya da eşya maliyetine odaklanırsınız. Biz enflasyonu ölçüyoruz. Halkın enflasyonu kişiden kişiye değişir. Biz tamamen Eurostat kurallarına bağlıyız.