Hazine ve Maliye Bakanlığı, başta temel gıda ürünleri olmak üzere, doğrudan tüketiciyi ilgilendiren alanlarda ‘sadeleşme' başlığı ile Katma Değer Vergisi'nde (KDV) düzenlemeye gitmeye hazırlanırken, reel sektör temsilcileri, ancak topyekun bir indirimin enflasyonu frenleyebileceğini açıkladı.
Topyekun indirim enflasyonu frenler mi?
Vergi düzenlemesinin gıda ürünleriyle sınırlanmaması gerektiğini belirten sektör temsilcileri, enflasyonun, tüm ÖTV ve KDV’lerdeki düzenlemeyle düşeceğini aktardı.
DÜZENLEME SINIRLI KALIR
2021 sonunda yüzde 36'yı aşan tüketici enflasyonu ve yüzde 79.89'a ulaşan üretici enflasyonun ardından, 2022, başta doğalgaz ve elektrik olmak üzere pek çok alanda gelen zam furyası ile başladı.
Reel sektör temsilcilerinin fiyat artışlarını durdurmak için taleplerine paralel olarak başlatılan vergide sadeleştirme çalışmalarının birkaç hafta içinde tamamlanması beklenirken, tüm Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve KDV'lerde yapılacak toplu bir indirim kararının ancak enflasyondaki çıkışı durdurabileceği vurgulandı. Bu iki vergi kaleminin bütçedeki ağırlığı ve tahsilat hedefleri nedeniyle ise yapılacak düzenlemenin sınırlı kalabileceğine işaret ediliyor.
İNDİRİM YAYILMALI
Gıda alanı dışında deterjandan kozmetik ve hijyen ürünlerine kadar yüzde 8 ve 18 olan tüm vergilerin indirilmesi gerektiğine dikkat çeken Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıtta ve doğalgazda da vergi indirimlerine gidilmesi gerektiğini vurguladı.