Merkez Bankası’nın peş peşe verdiği faiz indirim kararlarının ardından Dolar kurunda yaşanan yükseliş, krizin kapılarını araladı. Birçok insanın aklına ise 1994 yılında yaşanan kriz geldi.
Tansu Çiller'in faiz politikası: 1994 krizinde neler oldu?
2021 yılı başında Dolar 7,40 seviyelerinde Euro ise 8,90 seviyelerinde hareket ediyordu. Merkez Bankası’nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faiz politikası nedeniyle verdiği peş peşe faiz indirim kararları sonucunda, 23 Kasım 2021 tarihinde dolar tarihi rekor kırarak 12,72'ye Euro ise 14,20 seviyesine yükseldi. Buna göre Türk Lirası, Dolar karşısında sene başından bu yana yüzde 60’dan fazla değer kaybetti. TL'nin hızlı değer kaybı ise akıllara 1994 krizini getirdi. Peki, 1994 krizinde ne oldu?
Türk lirasında yaşanan değer kaybıyla beraber ekonomik sorunlar her geçen gün daha da derinleşirken, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) peş peşe verdiği faiz indirimi kararları döviz kurlarındaki yükselişi tetiklemeye devam ediyor.
Nitekim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da dün yaptığı konuşmada, "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunu farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki 'Boşuna uğraşmayın.' Biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Biz faize kesinlikle milletimizi ezdiremeyiz. Bunun başka çıkışı olamaz" şeklindeki ifadesiyle indirim kararlarının süreceğine işaret etti.
Dolar/TL kurunun 11'e dayanması, akıllara 1994 krizini getirdi. O dönem Başbakan Tansu Çiller, ısrarla faizleri düşük tutmak istedi. Çiller’in bu inadı yüzünden 4 ayda dolar kuru yüzde 100'ün üzerinde arttı. "Faizleri düşük tutacağım" inadı sonrasında faizler, yüzde 400'e kadar çıktı.