Kısa mesafe gitmeyi talep eden müşterileri almazlar, güzergah beğenmezler, turistlere fahiş fiyatlarla hizmet verirler, kısa yolları uzatarak tarifeyi artırırlar, müşteri ile tartışıp araçtan indirirler... İşte son yıllarda taksicilerle müşteriler arasındaki kavganın, tartışmanın sebeplerinden bir kaçı... Peki böyle bir durumla karşılaşmanız durumunda bir müşteri aynı zamanda vatandaş olarak ne yapmanız gerekiyor? Taksicilerin uymaz zorunda oldukları kurallar nedir? İşte İBB'ye bağlı TUHİM'in (Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü) bu konudaki yönetmeliği...
Taksiciler şimdi yandı, taksicileri çökertecek yönetmelik ortaya çıktı! Taksicilerin uymak zorunda oldukları kurallar nelerdir? Taksi şikayeti nereye yapılır?
Taksi ve taksici sorunu artık İstanbul'un kabusu oldu. Hemen hemen her gün mutlaka bu konuda haberler çıkıyor. Özellikle kısa mesafe almayan, güzergah beğenmeyen, turistlere fahiş fiyat çeken taksiciler vatandaşı canından bezdirdi. Peki bir müşterinin taksicinin yanlış tavırların karşısında ne gibi hakları var? Bir taksici sizinle tartışırsa ona hangi yönetmeliği hatırlatmanız gerekiyor? Vatandaş olarak taksici karşısında ne gibi haklarınız var? İşte haberimiz...
KILIK KIYAFET DÜZGÜN OLMAK ZORUNDA
Toplu Taşıma Aracı Kullanım Belgesi olmayan şoför çalıştırılamaz. Taksi ve Taksi dolmuşlarda; Taksi/Taksi Dolmuş Geçici Çalışma Ruhsatnamesi aslının araç içinde görünür yerde bulundurulması ve denetim elemanları istediğinde ibraz edilmesi zorunludur. Çevreye zarar veren, aşırı derecede gürültü çıkaran, hasarlı araçlarla yolcu taşımacılığı yapılamaz. Taksi ve Taksi dolmuşlarda çalışan şoförlerin kılık kıyafeti düzgün temiz ve bakımlı olmalıdır. Arızalı ve hatalı taksimetre ile kesinlikle çalışma yapılamaz.
YAZILI ÜCRET DIŞINDA PARA İSTEYEMEZLER
Köprü geçiş ücreti, ücretli otoyol ve otogar gibi yol kullanım ücretleri hariç taksimetre de yazılı ücretin dışında ücret talep edilemez.