KİMLER RİSK GRUBUNDA?
Dr. Günel, risk grubundakiler ile ilgili, “Yaş, aile öyküsü, sigara, diyabet, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği ve obezitedir. Risk faktörleri ne kadar fazla ise kalp krizi riski o kadar artmaktadır. Yaş ve aile öyküsü dışındaki bütün risk faktörlerine müdahale edilebilir. Sigara içen hastalara mutlaka sigarayı bıraktırıcı telkinler yapılmalı; gerekli ise ilaç tedavisi başlanmalıdır.
Diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi ve obezite saptanıp gerekli tedaviler başlanmalıdır. Bu risk faktörleri olan hastalar daha yakından takip edilmeli ve tedavi hedefleri yönünden daha azimli olunmalıdır. Söz konusu kalp sağlığımız ise hiçbir şikâyeti bulunmayan bireyler dahi rutin kontrollerini yaptırmaları gerekiyor. Biz klinik pratiğimizde şikâyeti olmayan normal kişilerde 20 yaş öncesinde bir kere kardiyoloji kontrolü önermekteyiz. Özellikle yarışmalı sporla uğraşanlarda, ailesinde kalp hastalığı olanlarda, ailesel kolesterol yüksekliği olanlarda bu kontrol çok önemlidir.
40 yaş sonrası da her yıl kalp kontrolü uygundur. Tabi ki kalp hastalığı bilinen hastalarda bu kontroller doktorunun önerisine göre değişmektedir” diye konuştu.