Şeker bağımlılığının altında yatan pek çok neden var. Birey dünyaya geldiği süreçten itibaren öğrenmeye açık ve dış dünyanın etkilerinden gelebilecek herhangi faktörlere karşı dirençli bir şekilde kendini korumaya başlamaktadır. Bütün süreç boyunca, maruz kalındığı koşullar karşısında kendisini korumak için bir başa çıkma yöntemi olarak geliştirilmiştir. Geliştirdiği bu başa çıkma yollarının sağlıklı ya da sağlıksız olmasını; bulunduğu yer, ailenin tutum ve davranışları, sosyokültürel çevreleri birebir etkilemektedirler. Ailelerin çocuklarına karşı istikrarsız davranışlar göstermesi, aile bireylerinin herhangi birinde bağımlılık geçmişi var olması, bireye zarar veren arkadaş seçimleri, başarılı olmayan bir eğitim hayatı ve bulunduğu toplumun bağımlılığa karşı bakış açılarını risk meydana getirebilecek etkenler arasında yer almaktadır.
Şeker bağımlılığı düşündüğünüz kadar basit değil. Şekere bağımlı olmanın altında birden çok sebep yatıyor. İşte şeker bağımlılığının altında yatan sebepler...
İnsanın kendisini iyi hissetmesini sağlayan hormonları barından şeker aslında zehirden başka bir şey değil. Yapılan son araştırmalara göre şeker bağımlılığı basite indirgenecek kadar kolay da değil. Şeker bağımlılığının altında yatan pek çok sebebin olduğunu anlatan uzmanlar kurtulmanın da pek çok yönteminin olduğunu dile getiriyor. İşte şeker bağımlılığının sebepleri ve kurtulma yöntemleri...
ŞEKERE BAĞIMLILIĞINDAN KURTULMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
Şeker bağımlılığı; insana kendisini iyi hissetmemizi sağlayan hormonlardan oluşur. Bu hormonların vücutta sürekli salgılanması da şeker bağımlılığına yol açmaktadır. Eğer şeker bağımlılığından kurtulmak istiyorsanız yapmanız gerekenler aşağıda sıralanmaktadır;
Kendinizi şeker bağımlılığınızdan kurtulmak istediğinize dair beyninize komut gönderin ve istikrarlı olun.
Kalori açığı oluşturun. Yediğiniz öğünlerin arasına birkaç saat aralık oluşturmanız tatlı isteğinizin azalmasına yardımcı olacaktır.
Yumurta, peynir, baklagiller, et, tavuk, balık tüketerek her öğününüze mutlaka protein eklemeye çalışın.
Domates, patates, kabak, patlıcan gibi doğru karbonhidratları tükettiğinizden emin olun.
Omega 3, ceviz, balık, avokado gibi sağlıklı yağları her öğününüzde mutlaka tüketmeye özen gösterin.
Gluten ürünleri ve süt ürünlerini tüketmemeye özen gösterin, bu ürünleri tüketmediğiniz zaman vücudunuz şişkinliklerinden kurtulacaktır ve böylece şeker isteğiniz azalmaya başlayacaktır.
Strese girdiğiniz zaman vücudunuzda kortizol seviyesi yükselir ve bu doyum noktanızın azalmasına ve açlık hissi yaşamanıza sebep olur. Bu nedenle stresinizi yönetmeniz size yardımcı olacaktır.
Gece 23.00 - 02.00 saatleri arasındaki uykunuza önem gösterin ve 8 saatten az uyumamaya çalışın.
ŞEKER BAĞIMLISI OLDUĞUMUZU NASIL ANLARIZ?
Tatlı bir şey yemek istediğinizde, sadece küçük bir miktar sizin için yeterli olmuyorsa şeker bağımlısı olabilirsiniz. Bunu fark ettiğimiz anda ilk yapmamız gerekenlerden biri, şeker tüketim miktarını azaltmaktır.