1- Sebzeleri kızartma: Kızarmış her şeyin tadı güzel. Ancak sebzeleri bol yağda kızartmak, bazı sağlıklı antioksidanların yanı sıra doymamış yağ asitlerini yok edebilir. Daha az yağ kullanarak, lezzet ve çıtır dokudan ödün vermeden kalori ve yağdan tasarruf edebilirsiniz. Eğer kızartmayı tercih edecekseniz de kalitesiz yağlardan kaçının ve zeytinyağı kullanın.
2- Fazla sos kullanmak: Sebzelere bol sos kullanmayın. Sebzeler; yüksek yağlı, yüksek kalorili kremsi soslar ile soslara boğulduğunda hızla bir kalori bombasına dönüşebilir. Ne kadar kalori ve yağ yüklü sos kullandığınıza dikkat edin.
3- Sebzeleri çok fazla pişirmek: Sebzelerinizin pişme sürelerine her zaman çok dikkat edin. Çiğ olarak yenemeyecekleri için iyi pişirilmesi gereken patates gibi sebzeler vardır. Brokoli ve havuç gibi diğer sebzeler pişirme sırasında güzel ve parlak renkte kalmalı ve her zaman oldukça çıtır olmalıdır. Kısacası sebzeleri çok uzun süre pişirmemek daha iyidir.
4- Pişirme suyunu dökmek: Haşlanmış sebzeleri veya buharda pişmiş sebzeleri hazırlamak için kullanılan pişirme suyunu atmayın. Bu değerli bir kaynaktır. Özellikle haşlanmış sebzelerin suyu ile kremalar, çorbalar ve et suyu gibi ürünleri hazırlarken kullanabilirsiniz. Buharda pişirilmiş sebzelerin pişirme suyunu diğer yemekleri pişirmek için de kullanabilirsiniz.
5- Çok fazla tuz eklemek: Sebzeler, tamamen tadılmayı hak eden ve neredeyse tuza kaplanmayan özel bir tada sahiptir. Bu nedenle çok fazla tuz kullanmayın. Mutfak tuzunu, deniz tuzu ve hatta daha da iyisi sebzelerin tadını artırabilecek baharatlarla değiştirin. Her sebzenin bir baharatı veya aromatik bitkisi olduğunu unutmayın.
6- Sebzeleri iyice kurutun: Tavada pişmiş çıtır sebzeler mi hazırlamak istiyorsunuz? Pişirmeye başlamadan önce iyice kurutmaya dikkat edin. Islak sebzelerin üzerinde bulunan su, sıcak tavanın içinde buhar üretir ve sebzeler yumuşama eğiliminde olur. Bu nedenle çıtır çıtır olmaz. Sebzeleri kurutmak için biraz zaman ayırın. Böylece tavada pişirmenin sonuçları daha iyi olur.