Gıdanın güvenliğini, tazeliğini, tadını, dokusunu veya görünümünü korumak ya da iyileştirmek için eklenen maddeler, gıda katkı maddeleri olarak biliniyor.
Sağlıklı sanılan besinlerde de var: Gıda katkı maddeleri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar neler?
Gıda katkı maddelerini hayatımızdan çıkartırsak nelerle karşılaşırız? Zararlı olarak bilinen katkı maddelerinin işlevleri neler? Gıda Mühendisi Ebru Akdağ, gıda katkı maddeleriyle ilgili doğruları ve yanlışları açıkladı.
Milliyet'ten Gülşah Karaman'a konuşan Gıda Mühendisi Ebru Akdağ; gıda katkı maddelerinin yalnızca teknolojik bir ihtiyaç olduğunda, tüketicileri yanıltmadığında ve gıdanın besin kalitesini korumak veya gıdanın stabilitesini artırmak gibi işleve hizmet ettiğinde kullanılması gerektiğini vurguladı. Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Otoritesi'nin gıda katkı maddelerini işlevlerine göre 3 geniş kategoride gruplandırdığını belirterek şöyle bilgi verdi:
Lezzet vericiler: Gıdalara aroma veya tadı iyileştirmek için eklenen bu maddeler, gıdalarda kullanılan katkı maddelerinin en büyük kısmını oluşturur. Şekerleme ve alkolsüz içeceklerden tahıllara, keklere ve yoğurda kadar çok çeşitli gıdalarda kullanılan yüzlerce çeşidi vardır. Doğal lezzet vericiler arasında fındık, meyve ve baharat karışımlarının yanı sıra sebzelerden elde edilenler sayılabilir. Ayrıca doğala özdeş veya yapay olanları da vardır.
Enzim preparatları: En çok fırıncılıkta (hamuru iyileştirmek için), meyve suyu üretiminde (verimi artırmak için), şarap ve bira yapımında (fermantasyonu iyileştirmek için) ve peynir imalatında (pıhtı oluşumunu geliştirmek için) kullanılırlar.