3. KOKU KONTROLÜ
Koku testi için yumurtayı kırmanız gerekmekte. Yani yumurtayı haşlamayı düşünüyorsanız bu yöntem çok da uygun değil. Bozulmuş bir yumurta oldukça farklı ve ağır bir kokuya sahip olur. Bu nedenle yumurtayı kırdıktan sonra koklayarak normalden farklı bir koku alıp almadığınıza dikkat edin. Eğer ağır ve yayılan bir kokuyla karşılaşırsanız kesinlikle yumurtayı kullanmayın.
4. KIRMA TESTİ
Yine yumurtayı kırmadan kullanacağınız durumlar için uygun olmayan bu testte, yumurtanızın tazeliğini hemen kontrol edebilirsiniz. Her ihtimale karşı yumurtanızı hazırladığınız tarifin direkt içerisine kırmayın. Ayrı bir kapta yumurtayı kırdıktan sonra sarısının dağılıp dağılmadığını kontrol edin. Eğer yumurtanın sarı kısmı hemen dağılıyorsa bozulmuş demektir. Yumurta sarısı bütün halde kaldıysa bu taze olduğunu gösterir.
5. RENK KONTROLÜ
Yumurtanı kırdıktan sonra renginde bir farklılık görüyorsanız o yumurtayı asla kullanmamalısınız. Örneğin yumurtanın akı pembeye yakın veya yeşilimsi bir tona sahipse bu bakterilerin varlığına işaret eder. Benzer şekilde yumurtanın sarısında veya akında siyah ve yeşil noktalar ya da lekeler görürseniz o yumurtayı asla tüketmeyin. Nitekim siyah ve yeşil noktalar yumurtada mantar olduğunu gösterir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız yumurtayı kırdığınız kabı da iyice temizlemeyi unutmayın.