Tıbbi adı 'Takotsubo kardiyomiyopatisi' olan ama halk arasında 'kırık kalp sendromu' olarak bilinen rahatsızlık daha çok 50 yaş üzerindeki yalnız kadınlarda görülüyor.
Pandemide ‘kırık kalp sendromu’ vakalarında artış yaşandı: Ölümcül olabiliyor
Daha çok 50 yaşın üzerindeki kadınlarda görülen ve pandemide büyük oranda artış gösteren ‘kırık kalp sendromu’ ciddiye alınmazsa öldürücü olabiliyor. Tıbbi adı ‘Takotsubo kardiyomiyopatisi' olan kırık kalp sendromu, stres ve üzüntünün etkisiyle ortaya çıkıyor. Genellikle 50 yaş üstü kadınlarda görülse de, kırık kalp sendromu gençlerde de görülebiliyor ve ölümcül olabiliyor. Uzmanlar, tedavi için en önemli şeyin teselli olduğunu söylüyor.
ABD’deki hastane kayıtlarına göre, stres ve üzüntüden kaynaklanan bu vakalar, pandemide gözle görülür bir artış kaydetti.
Psikolojik bir rahatsızlık olarak görünen bu sendrom, kalp damar hastalıklarını da beraberinde getirerek ölüme neden olabiliyor.
'AŞIRI STRESİN NEDEN OLDUĞU BİR DURUM'
ABD'nin Missouri eyaletinde bulunan Saint Luke's Hastanesi'nde kardiyolog olan Dr. Tracy Stevens, ‘Kırık kalp sendromu, muhteşem bir kas olduğunu bildiğimiz kalpte aşırı stresin neden olduğu bir durum’ tanımlamasını yapıyor. Duygusal stres, öfke veya korku tarafından tetiklenen sendrom, salgında daha çok insanda görülmeye başladı.
'STRES VE KEDERLE BAŞA ÇIKMANIN EN İYİ YOLU PAYLAŞMAK'
Missouri Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden kardiyolog Dr. Paramdeep Baweja, kırık kalp sendromu vakalarındaki artışa ilişkin ‘Bu salgın pek çok kişinin hayatını büyük ölçüde değiştirdi. Elbette ki, stres ve kederle başa çıkmanın en iyi yolu, bunu diğer insanlarla paylaşabilmek’ ifadelerini kullandı.