Bir yiyecek içecek şirketinde otomat makine operatörü olarak çalışan işçi, iddiaya göre, makinelere takılan data hattını şahsi işleri için kullandı. Hatlarla bir dizi görüşme yapıldığını tespit eden işveren, çalışanı tazminatsız kovdu.
Özel sektör çalışanları dikkat, bunu yapan tazminatsız kovulur! Eğer iş telefonunuz varsa…
Yargıtay, özel sektörde çalışan milyonlarca kişiyi ilgilendiren bir karar imza attı. Msal niteliği taıyan kararda, iş yerine ait olan cep telefonunu özel işler için kullanan bir kişi, ‘işvereni zarara uğrattığı’ gerekçesiyle tazminatsız kovuldu. Emsal kararda, çalışanın özel işleri için iş telefonunu kullanması ‘doğruluk’ ve ‘bağlılığa’ uymayan bir davranış olduğuna karar verildi.
İş Mahkemesi’nin yolunu tutan işçi, iş sözleşmesinin haklı neden bulunmaksızın feshedildiğini ileri sürerek kıdem ve ihbar tazminatları ile yıllık izin, ücret ve fazla çalışma ücreti alacaklarının davalılardan tahsiline karar verilmesini talep etti.
Davalı şirket ise davacının otomatlardaki data hattını şahsi işlerinde kullandığının tespit edilmesi üzerine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II. bendinin (e) alt bendi gereğince iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedildiğini belirterek davanın reddini savundu.
Mahkeme; davanın kısmen kabulüne hükmetti. Davalı kararı temyiz edince devreye giren Yargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş yerine ait telefonu izinsiz kullanan işçinin tazminatsız atılması gerektiğine hükmederek, mahkeme kararını bozdu.