Yiyecek veya içecek tüketilmeyen oruç saatlerinde vücut, gece boyunca tüketilen besinlerden gelen tüm enerjiyi kullandıktan sonra karaciğer ve kaslarda depolanan karbonhidratları ve yağ depolarını kullanmaya başlar. Çoğu insan için bu durum kötü bir sonuç doğurmaz fakat diyabet gibi kronik hastalıkları olanlar ya da hamileler ve emziren anneler oruç tutmadan önce mutlaka doktorlarına danışmalıdır.
Oruç tutarken kilo verin! Oruç tutarken kilo verme yöntemleri: Örnek iftar ve sahur menüleri
Ramazan ayında oruç tutarken kilo vermek mümkün. Ramazan ayında tüm gün bir şey yemeden akşam iftarda çok fazla yemek yendiğinde, mide sindirimde zorlanabiliyor. Kilo vermek isteyenler Ramazan ayında oruç tutarak ideal kilolarına ulaşabilir. Kişinin ihtiyacı olan miktarda dengeli ve sağlıklı besinler tüketmek oldukça yararlı. İşte oruç tutarken kilo vermenizi sağlayan örnek iftar ve sahur menüleri!
Kilo kaybetmek isteyenler için Ramazan ayı, fazla olan vücut yağ depolarından kurtulmak için bir avantajdır. Ancak bu avantaj doğru bir şekilde beslenilerek kullanılmalıdır. İftar ve sahurda şekerli ve yağlı yiyecek ile içeceklere yönelmek ise kolaylıkla kilo alımına neden olmaktadır.
İFTARDAN HEMEN ÖNCE VEYA İKİ SAAT SONRA EGZERSİZ YAPIN
Sahur, iftar ve iftardan 2 saat sonra yapılan ara öğün ile oluşturulmuş bir diyet programı ve iftardan hemen önce veya 2 saat sonra yapılan egzersizler uyguladığında Ramazan döneminde de kilo kaybedilebilir. Önemli olan kişinin ihtiyacı kadar ve kan şekeri seviyesini hızlı yükseltmeyen gıdalardan zengin beslenmesidir.
Oruç tutarken mutlaka protein kaynaklarına ve sebze tüketimine önem verilmelidir. Yeterli ve dengeli bir şekilde oluşturulacak sahur ve iftar menüleri metabolizma hızını canlı tutacaktır. İftardan hemen önce veya 1-2 saat sonra yapılacak düzenli egzersizler veya yürüyüşlerle de kilo almanın önüne geçilebilir.