Ne tuzlu su ne sprey işe yaramıyorsa dikkat. Burun tıkanıklığı kötü bir duruma işaret ediyor olabilir. Burun tıkanıklığı kanserin habercisi olabilir mi?

Kış beraberinde hastalıkları da getirdi. Şu sıralar herkesin mustarip olduğu burun tıkanıklığı ise kötü bir başlangıcın habercisi olabilir. Burnunuzun tıkanıklığı günlerce sürüyor mu? Burun spreyi ya da denediğiniz geleneksel yöntemler işe yaramıyorsa bu haberi okumadan geçmeyin. Burun tıkanıklığı kanserin habercisi olabilir!

Google Haberlere Abone ol
Ne tuzlu su ne sprey işe yaramıyorsa dikkat. Burun tıkanıklığı kötü bir duruma işaret ediyor olabilir. Burun tıkanıklığı kanserin habercisi olabilir mi? - Resim: 2

"Boyun bölgesindeki şişliklere dikkat "

Nazofarenks kanseri tanısı için öncelikle hastanın ayrıntılı tıbbi hikayesi alınması, varsa semptomlarının sorgulanması, kanser için belirlenen risk faktörlerini taşıyıp taşımadığının araştırılması gerektiğini vurgulayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Sonrasında ise fizik muayene yapılır. Nazofarenks kanseri için muayenede boyun bölgesinde ele gelen şişkinliklerin olması anlamlı olabilir. Tanı için nazofarenksi daha yakından, ayrıntılı olarak incelemek için nazal endoskopi yapılabilir. Nazal endoskopi genellikle anestezisiz veya lokal anestezi altında yapılır. İşlem sırasında kanseri düşündürebilecek bir yapı gözlemlenirse bu dokudan biyopsi örneği alınır. Alınan doku örneğinin patolojik inceleme sonucunda kitlenin iyi huylu mu kötü huylu (kanser) mu olduğu ortaya çıkar. Doku örneği nazofarenks kanseri ile uyumlu gelirse kanserin alt türü ve evresi gibi parametreler de patolojik inceleme ile ortaya konabilir” şeklinde konuştu.

Hastalığın evresi tedavi için önemli

Nazofarenks kanseri tanısı konduktan sonra kanserin çevre dokulara ne kadar yayıldığını, vücudun diğer bölgelerine sıçrayıp sıçramadığını kontrol etmek için görüntüleme yöntemlerine başvurulduğunu belirten Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG), Pozitron Emisyon Sintigrafisi (PET) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) gibi görüntüleme yöntemleri kullanılabilir. Patoloji sonucu ve görüntüleme yöntemlerinden elde edilen bilgiler ışığında kanserin evresi belirlenir. Bu evreleme, hastaya uygulanacak tedavi protokolünün belirlenmesi açısından oldukça önemli. Tedavi planı belirlenirken kanserin evresi, hastanın yaşı ve genel sağlık durumu gibi pek çok parametre göz önünde bulundurulur” dedi.

Tedavi radyoterapi ve kemoterapi ile başlıyor

Tedavinin genellikle sadece radyoterapi veya radyoterapi ve kemoterapi kombinasyonu ile başladığını vurgulayan Prof. Dr. Bülent Evren Erkul, “Cerrahi, nazofarenks kanseri tedavisinde ilk basamakta kullanılan bir yöntem değildir. Radyoterapi ve/veya kemoterapi tedavisi sonrası hem nazofarenks bölgesinde hem de boyun bölgesinde tümörün tekrarlaması durumunda nazofarenksteki tümör için endoskopik veya açık teknikler ve boyunda tekrarlaması durumunda boyun diseksiyonu ile boyun bezelerinin temizlenmesi şeklinde cerrahiler yapılabilir” açıklamasında bulundu. 

SIRADAKİ GALERİ

Güneş lekeleri yani malezma hastalığı nasıl geçer? Güneş lekeleri yani malezma hastalığı nasıl geçer?