Radyoloji Uzmanı Dr. Aykut Kadıoğlu'nun, 'Mamografinin saklı gerçeği: koroner arter hastalığı erken tanısındaki rolü' adlı araştırması, Başkent Üniversitesi Hastanesi'nin arşivinde yer alan 4 bin 200 hastanın mamografi tetkikleri üzerinde yapıldı.
Meme kanseri taramasında mamografi: Mamografi, erken tanıda önemli bir role sahip
Ankara'da Radyoloji Uzmanı Dr. Aykut Kadıoğlu'nun Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde hastalar üzerinde yaptığı araştırmada, meme kanseri erken tanısında kullanılan mamografi taraması sırasında, koroner arter hastalığının da (kalbi besleyen damarların tıkanması veya daralması) erken tespit edilebildiği ortaya çıktı.
Sonuçlarının istatiksel olarak analiz edilmesi yaklaşık 1 yıl süren araştırma, 40 ile 87 yaş arasındaki kadınlara tarama amaçlı yapılan mamografi tetkiklerini kapsadı. Quant İmaging Med Surg adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma ile kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin erken tanısında kullanılan mamografide, koroner arter hastalığına da erken tanı konulabileceği ortaya konuldu.
Dr. Kadıoğlu, DHA’ya yaptığı açıklamada, literatürde çok çelişkili araştırma sonuçlarının yer aldığını söyledi. Kadıoğlu, mamografinin meme kanserini tespit etmesinin yanı sıra damar sertliği nedeniyle ortaya çıkan damar duvarı kireçlenmelerinin saptanmasında da başarılı bir yöntem olduğunu söyledi.
'DAMAR SERTLİĞİ BULGULARINDAKİ SKORLARIN ARTTIĞINI GÖRDÜK'
Araştırmada damarsal kireçlenmeleri olmayanlara '0', en üst düzeyde olanlara da '12' şeklinde puanlama verdiklerini söyleyen Kadıoğlu, ‘Bütün hastalarımızın şah damar ultrason sonuçlarını, oradaki damar iç duvar kalınlığı sonuçlarını değerlendirdik. Bunun üzerine kalp tomografisi yani koroner BT sonuçlarını da değerlendirip, bunları da sayısal olarak skorlayarak inceledik.