Kalpteki daralmış arterler veya tansiyon gibi etkenler kalbin yorulmasına neden olur. Bazı durumlarda enfeksiyon nedeniyle de kalp yetmezliği gelişir. Kalp yetmezliği düşük tansiyon halsizlik, ödem, kilo alma ve nefes darlığıyla ortaya çıkar. Hastalığa sebep olan her etkeni ortadan kaldırmak mümkün olmayabilir. Ancak belirtiler tedavi ile iyileştirilebilir ve yaşam standardı yükseltilebilir.
Kalp yetmezliğinin ömrünüzü kısaltmasını engellemek sizin elinizde
Nefes almakta zorlanıyor, kısa mesafe yürüyüşlerde bile kolayca yoruluyorsanız nedeni kalp yetmezliği olabilir. Geceleri uykunuzdan uyandıran ve çarpıntılarla kendini gösteren kalp yetmezliğinin ömrünüzü kısaltmasını engellemek sizin elinizde.
Genellikle kalp kasının zarar görmesiyle ortaya çıkan kalp yetmezliği yaşlanmayla birlikte yüksek risk taşımaya başlar. Hastalığın ortaya çıkmasında rol oynayan başlıca etkenler hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, kalp krizi ve yaşlanmadır.
Kalp yetmezliği hem kronik hem de aniden gelişen yani akut bir hastalıktır. Özellikle nefes darlığı ve tıkanmayla kendini hissettirir. Bunun yanında; çabuk yorulma, göğüs ağrısı ve çarpıntı, yüksek yastıkta uyuma ihtiyacı, kesik kesik nefes alma, bacak ve ayaklarda şişlik, kilo alma, halsizlik ve yorgunluk, öksürük, nefes alırken zorlanma, hızlı kalp atışı gibi semptomlar kalp yetmezliğinin belirtileri arasındadır.
Kalp yetmezliğinin teşhisinde öncelikle hastanın şikayetleri ve hikayesi dinlenir. Sonrasında fiziki muayene yapılarak bazı testler uygulanması istenir. Kan tahlili, EKG, göğüs röntgeni, stres testi, ekokardiyogram gibi testlerle hastalık teşhis edilir. Sonrasında ise uygun tedaviye başlanır.