Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? Kalp krizinin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir ve kalp krizi sonrasında ne yapılmalı

Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan bir tanesinin tıkanıp ve o bölgedeki kalp kasının yeteri kadar kan ve dolayısı ile oksijen alamamasından kaynaklanır. Peki kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? Kalp krizinin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir? Kalp krizi sonrasındaki toparlama evresinde kişisel olarak neler yapılabilir? Doç. Dr. Süha Çetin kalp sağlığı ve kalp krizi ile ilgili bütün bilgileri aktardı.

Google Haberlere Abone ol
Kalp krizi geçirdiğinizi nasıl anlarsınız? Kalp krizinin nedenleri ve risk faktörleri nelerdir ve kalp krizi sonrasında ne yapılmalı - Resim: 1
Kalp krizi geçirdiğimizi nasıl anlarız?

Kalp krizi kalbi besleyen damarlardan bir tanesinin tıkanıp ve o bölgedeki kalp kasının yeteri kadar kan ve dolayısı ile oksijen alamamasından kaynaklanır.

Tedavi, yani damarın açma işlemi ne kadar geç kalırsa kalbin kas dokusu o kadar fazla zarar görür.
Göğüste ağrı veya bir rahatsızlık hissi. Bu ağrı göğüsün tam ortasında olur ve birkaç dakika veya daha uzun sürebilir. Ağrı haricinde göğüste baskı, daralma veya dolgunluk hissi olabilir.

Kişilerde soğuk terleme, baş dönmesi ve bayılma olabilir. Göğüsteki baskı sol veya iki kola, alt çeneye, sırta veya mide bölgesine vurup bulantı ve kusma yapabilir.

Bu durumda kişinin veya yakınının vakit kaybetmeden 112’yi araması önemlidir. Hasta ne kadar erken koroner girişim yapan bir merkeze yetiştirilirse o kadar çabuk müdahale edilip, kalp krizinin ölümcül riski azaltılmış olur. Bazı durumlarda kişiye göğüsten pedallarla elektriksel şok vermek veya göğüs masajı yapıp, solunum desteği vermek icap edebilir.