Türkiye’nin coğrafi konumundan kaynaklı olarak, ülkenin en doğusundan en batısına uzanan kademeli zaman farkı dolayısıyla, 1972 senesinden itibaren her yılın Ekim ayı sonunda yaz saati uygulamasından kış saati uygulamasına geçilerek, gün içindeki hareketlilik de güneş ışığına göre düzenleniyordu.
Kalıcı yaz saati uygulamasının psikolojik ve sosyolojik etkileri neler? Kış saati gerçekten tasarruf sağlıyor mu?
İlk olarak 1972 senesinde hayata geçen yaz saati-kış saati uygulaması, 2016 yılında kaldırıldı. Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle ülkenin en doğusundan en batısına uzanan kademeli bir zaman farkı bulunuyor. 1972 yılında bu zaman farkı, gün içerisindeki hareketliliğe göre yaz saati ve kış saati olarak ayrılmaya başlandı. Ancak 5 senedir hayatımızda olan sabit saat uygulaması, birçok çalışanı ve öğrenciyi karanlığa mahkum etti. Peki, sabit saatin psikolojiye etkileri neler?
Berat Albayrak’ın enerji bakanı olduğu 2016 senesinde ise bu uygulamaya son verilerek “sabit saat dönemi” başlamış oldu.
2018 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan kararla da bu uygulama kalıcı hale getirildi.
Yaz-kış dönüşümlü saat uygulaması günümüzde çoğunlukla Avrupa ve Kuzey Amerika ülkeleri tarafından kullanılıyor. Avrupa'nın pek çok ülkesinde, güneş ışığından daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlayabilmek adına yaz ve kış saatleri dönüşümlü olarak uygulanıyor.
Türkiye’de ise kış saati uygulamasına son verilmesinin ardından, Almanya, Fransa, Hollanda, ve İtalya’nın da aralarında bulunduğu birçok Avrupa ülkesi ve Türkiye arasındaki saat farkı, 1’den 2’ye, İngiltere’yle ise 3’e çıktı. Düzenleme sonucu, Türkiye’nin Doğu ülkeleriyle arasındaki fark ise azaldı.