Ekonomi yazarı Faruk Erdem'in ifadelerine göre 1475 sayılı yasanın 14. maddesinde istifa ederek kıdem tazminatı almanın istisnaları bulunuyor.
Bir çalışan emekli olmak için istifa edecekse tazminat alma hakkı doğar. Askere giderken 1 ay öncesinden dilekçe verilip istifa edilirse haklı olarak tazminat alınır. Kadın çalışanlar ise evlilikten 1 sene içinde istifa ederse tazminat alabilir. Evlilik istisnası erkekler için geçerli değildir.
Aynı zamanda emeklilik için yaş dışında şartları tamamlayanlar da istifa ederek kıdem tazminatı alabilir.
8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanlar için 3600 günü tamamlamak, 8 Eylül 1999 sonrasında sigortalı olanlar için 7 bin ya da 25 yıl 4500 günü tamamlamış olmak yeterli.
KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?
Kıdem tazminatı çalışanın işyerindeki kıdemine ve brüt maaşına göre belli oluyor. Her sene için 30 günlük brüt maaş kıdem tazminatı olarak ödeniyor. İkramiye gibi düzenli ödenen paralar da brüt maaşlara ekleniyor. Ancak prim, mesai ödemeleri gibi düzensiz ödenen paralar brüt maaşa eklenmiyor.
Kıdem tazminatı hesaplarken brüt maaş, çalışılan sene ile çarpılır. Örnek vermek gerekirse 8 yıl 5 ay 10 gün çalışan bir işçinin brüt maaşı 8 ile çarpılır. Aylık brüt 5 ile, günlük brüt ise 10 ile çarpılır. Bu hesaplama kıdem tazminatını belirler.
Kıdem tazminatı hesaplaması örnek;
Brüt ücreti 28 bin TL'nin üzerinde olan ve son işyerinde 10 senedir çalışan personel işten ayrıldığında 234 bin 900 TL kıdem tazminatı alacak.