İlaç sektöründe Tardigrad umudu. Dünyanın en dayanıklı canlısı ilaçları soğutmaya gerek olmadan stabilize edebilir

Dünyanın en dayanıklı canlısı Tardigradlar bilim insanlarını heyecanlandırmaya devam ediyor. Tardigradlara özgü bazı kimyasallar ilaçları soğutmaya gerek olmadan stabilize edebilir. Bu da ihtiyaç sahiplerine hayat kurtarıcı tedaviyi ulaştırmak için büyük bir potansiyele sahip heyecan verici bir gelişme.

Google Haberlere Abone ol
İlaç sektöründe Tardigrad umudu. Dünyanın en dayanıklı canlısı ilaçları soğutmaya gerek olmadan stabilize edebilir - Resim: 2

Bu canlılar aynı zamanda panspermia hipotezini sınamak için bir gaz tabancasına konularak çok yüksek hızlarda kuma ateşlendiler. Tardigradların tamamının hayatta kaldığı en yüksek hız saatte 2 bin 621 kilometre iken, yaklaşık yüzde 60 ise 2 bin 970 km/sa hıza kadar çarpmalardan sağ çıkmaya devam etti. Hayatta kalanların yeniden hareket etmeye başlaması ise 36 saate kadar sürecekti. Sekiz ya da dokuz saat içinde iyileşip hareket etmeye başlayanlar da olacaktı.

Panspermia, Yunanca “tüm” ve “tohum” ifadelerinin birleşimiyle ortaya çıkmış bir kelime. Yani özetle tardigradların evrende yaşam tohumları atabilecekleri öne sürülüyordu. University of Kent'teki araştırmacılar 2021'de bu hipotezi test etti. Bu canlıların yaklaşık 5 milyar yıl sonra Güneş sönmeye başlayınca Dünya üzerinde yok olacak son canlı türlerinden biri olacağı düşünülüyor.

NASIL HAYAT KURTARACAK?

Tardigradlara özgü bazı kimyasallar ilaçları soğutmaya gerek olmadan stabilize edebilir. Bu da ihtiyaç sahiplerine hayat kurtarıcı tedaviyi ulaştırmak için büyük bir potansiyele sahip heyecan verici bir gelişme.

University of Wyoming'daki araştırmacılar tardigradların temel hayatta kalma becerilerinden biri olan anhidrobiyoz üzerinde odaklandı.

Etiketler ilaç