Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı ve İnme Merkezi Başkanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Öztürk, AA muhabirine dünya genelinde inme kaynaklı ölümleri azaltmak için çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.
İklim değişikliğinin bilinmeyen yüzü: İklim değişikliği beyin ve damar hastalıklarını artırıyor
İklim değişikliği son yıllarda giderek hızlandı ve küresel çapta bir sorun haline gelmeye başladı. Tüm dünya ülkeleri iklim değişikliğine karşı önlemler alırken, ekonomilerinin bir kısmını da iklim değişikliği ile ilgili yapılan çalışmalara ayırıyor. Dünya Nöroloji Federasyonu Çevresel Nöroloji Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, iklim değişikliğinin çevreye verdiği zararların yanında damar ve beyin tıkanıklığını da artırdığını ifade etti.
Çevre ve hava kirliliği ile iklim değişikliğinin beyin damar hastalıklarına etkisinin gündemde olduğuna işaret eden Öztürk, "Çünkü yapılan çalışmalar gösterdi ki; hava ve çevre kirliliği, iklim değişikliğiyle beraber inme, beyin damar tıkanıklığı oluşumuna kalp hastalıklarından daha fazla neden oluyor. Bu çok çarpıcı bir gerçek." diye konuştu.
İNMEDEN 6 MİLYON İNSAN HAYATINI KAYBEDİYOR
Öztürk, inmenin ölüm nedeni hastalıkların başında geldiğine işaret ederek, şu değerlendirmede bulundu:
"Dünyada 6 milyon kişiyi inmeden kaybediyoruz. Bunun yüzde 90'ı değiştirilebilir risk faktörleridir. Bu davranış değişikliğiyle önlenebilir. Bir gerçek daha ortaya çıktı; çevresel faktörler iklim değişikliğiyle başa baş giden bir faktör. Ölümlerin yüzde 30'a yakını sadece hava kirliliği kaynaklı. Dünyada yılda 9 milyon insan kaybediliyor.