Hemen başvurun. Ücretsiz ulaşım, ayda 2345 lira maaş: Ev ve araç alımında ise indirim fırsatı. İş kurana ise 65 bin lira hibe

10-16 Mayıs tarihlerinde kutlanan Engelliler Haftası, bu sene de kutlanıyor. Tüm dünyada yaklaşık 1 milyar engelli insan bulunurken, Türkiye’de ise 2020 yılı verilerine göre 2 milyon 530 bin engelli bulunuyor. Ancak resmi olmayan rakamlara bakıldığında ise bu rakam 9-10 milyona kadar çıkıyor. Devlet, engellerin daha rahat bir yaşam sürmesi için ise çeşitli yardımlarda bulunuyor. Özel sektör de bu konudaki imkanlardan faydalanıyor.

Google Haberlere Abone ol
Hemen başvurun. Ücretsiz ulaşım, ayda 2345 lira maaş: Ev ve araç alımında ise indirim fırsatı. İş kurana ise 65 bin lira hibe - Resim: 3

ELEKTRİĞİ KESİLEMİYOR

Elektrik şirketleri de engelli bireylere belli konularda destek oluyor. Yüzde 40’ın üzerinde engeli olanların elektriği, borcu nedeniyle 3 ay boyunca kesilemiyor. Borçları da talepleri halinde 4 ay taksitlendiriliyor.

Kişi, kronik hastalığı nedeniyle cihaza bağımlı şekilde hayatını sürdürmek durumunda olduğunda, elektrik fatura bedeli (200 liraya kadar) ve kesintisiz güç kaynağı desteğinde bulunuluyor.

Başarılı ve ihtiyaç sahibi engelli öğrencilere, öncelikli olarak öğrenim kredisi, katkı kredisi ve yurt tahsisi yapılıyor.

İSTİHDAM ZORUNLU

50 ve üzeri çalışanı bulunan özel sektör işyerlerinde en az yüzde 3, kamuda yüzde 4 engelli personel çalıştırılması zorunlu. Kotanın üzerinde engelli çalıştıran sigorta prim teşviği alıyor. 

2345 LİRA ÖDEME

Devlet; hiç çalışmamış ya da primi yetmeyen, emekli olamayan dar gelirli yaşlılara ve hasta veya bakıma muhtaç ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabaya destek olmak için her ay düzenli olarak maaş ödüyor. Engelli yaşlılara 1.084 lira ödenirken, evde bakım parası da 2 bin 345 lira. Ayrıca evde sağlık hizmeti de sunuluyor.

EV VE ARAÇ ALIMINDA VERGİ KOLAYLIĞI

200 metrekareye kadar tek konutu olan engelli, Emlak Vergisi ödemiyor. Kişilere engellilik derecesine göre bu yıl 500 lira ile 2 bin lira arasında vergi muafiyeti uygulanıyor. Muafiyetten ücretli çalışan, serbest meslek erbabı engelli ve ailesinde bakmakla yükümlü olduğu bir engelli bulunan ücretli çalışan yararlanabiliyor. Ayrıca engellinin kullanımı için üretilmiş her türlü ekipman Katma Değer Vergisi’nden (KDV) istisna tutuluyor.