TBMM Genel Kurulu 7 Şubat Salı günü, EYT düzenlemesini de içeren 'Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni görüşecek. Teklifin aynı gün yasalaşması, çarşamba günü de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasına sunulması bekleniyor.
Milyonlarca EYT’linin maaş almasına az bir zaman kaldı. SSK’lılarda erkek 25 yıl, kadın 20 yıl. Prim günü de 5 bin ile 5 bin 975 gün arasındaysa emekli olacak. Bağkur ve Emekli Sandığı’nda 8 Eylül 1999’dan işe giren bir kişinin erkeklerde 25 yıl, kadınlar 20 yıl çalıştıysa yani erkeğin 9 bin günü, kadının 7 bin 200 günü varsa bunların emekli olma yolu açıldı.
Ancak kademeli prim nedeniyle çok sayıdaki EYT'li emekli olamayacak. Kendilerini sosyal medyada "Emeklilikte Prime Takılanlar (EPT)" olarak nitelendiren yüzbinlerce EYT'li ise Genel Kurul görüşmeleri sırasında bu sıkıntının çözülmesini bekliyor.
Aynı programda konuşan Bülent Turan, EPT'lileri üzecek açıklamalar yaptı. Bülent Turan, EYT düzenlemesi ile sadece yaş sorununun ortadan kalkacağını vurguladı. Prim gün sayısıyla ilgili herhangi bir düzenlemenin yapılmayacağını, böyle bir düzenlemenin emeklilik sistemine zarar vereceğini savunan Bülent Turan şu ifadeleri kullandı:
"Biz yaşı kaldırıyoruz. Nokta. Primi kaldırdıktan sonra bu sefer sigorta gününü mü kaldıracağız? Bunun sonu olmaz, bu mümkün değil. OECD ülkelerinde bir kural var, 4 çalışan 1 emekliye bakar. Şuan bizde 1.6'ya iniyor. Bu çok zor bir iş. EYT dört madde. Konu belli. Yaş şartı vardı. Biz bunu kaldırıyoruz. Çıraklıkta, stajerlikte de eksik pirim ödeniyor. Bunun hepsinin ödenmesini sağlayamayız. Ülkenin ekonomisi hepimizin."