Dünya gazetesinden Osman Arolat'ın Kiralamada arabuluculuk gündemde başlıklı yazısı
Artan kira anlaşmazlıkları konusunda ‘Zorunlu Arabuluculuk Yasa Tasarısı’nın Ekim’de TBMM’ye gelmesi bekleniyor.
DÜNYA Ankara Haber Müdürü Hüseyin Gökçe’nin haberinde, arabuluculukta çözüm oranının yüzde 50’yi aştığı bilgisine yer verilirken, kiralık konularda zorunlu arabuluculuk konusunun Ekim’de Meclis’in gündemine geleceği belirtiliyor. Adalet Bakanlığı’nın bu konuyla ilgili olarak bir süredir çalışma yaptığını aynı haberden öğreniyoruz.
Adalet Bakanlığı istatistikleri arabuluculukta işçi işveren uyuşmazlığında yüzde 57, ticari anlaşmazlıklarda yüzde 52 ve tüketici anlaşmazlıklarında yüzde 50 oranında çözüme ulaşıldığı saptamasını yapıyor.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi ve aynı zamanda Arabuluculuk Kurul üyesi olan Doçent Abdülkerim Yıldırım ise, kira bedelinin tespiti, bedelin ödenmesinde temerrüde düşülmesi, kira sözleşmesinin feshi ve tahliye konularındaki uzlaşmazlıklara ilgili davaların yargıda çok uzun zaman aldığına dikkat çekerek, kira uyuşmazlıklarında arabuluculuğun zorunlu olmasını öneriyor. Yıldırım, arabuluculuğun en önemli faydasının hızlı, etkin, ekonomik ve her iki tarafın memnun olacağı çözümle, uzlaşıyla sonuçlanması olduğunu belirtiyor.