Konut kiralarının artmasını fırsat bilen ev sahipleri mevcut kiracılarını evlerinden çıkararak evlerini çok daha yüksek tutarlara kiralayacakları yeni kiracılar bulmak istiyor. Evden çıkmayı kabul etmeyen kiracılara ise sözleşmelerin çok üzerinde oranlarda zam yapılmak isteniyor.
Ev kirasında fahiş artışa düzenleme geliyor! Fırsatçı ev sahiplerine karşı hamle: Şikayetler sonrasında harekete geçildi
Özellikle son 6 ay içerisinde bir anda yükselen ev fiyatlarından sonra vatandaşlar zor durumda kalmıştı. Birçok kişi bu duruma isyan ederken, bir düzenlemenin gelmesi gerektiği konusundaki fikirlerini de sık sık paylaştı. Türkiye genelinde yaşanan ev kiralarının fahiş fiyatlara çıkması, sıradan vatandaşın barınmasının zorlaşmasına neden oldu. Ev kiralarında ve fiyatlarında yaşanan bu artış sonrası harekete geçildi.
FAHİŞ ARTIŞA ‘TAVAN’ TALEBİ
TÜFE üzerinde artış ve kira parasında ek zam isteyen ev sahiplerine yönelik şikayetler tüketici hakem heyetlerini, sektör temsilcileri, ilgili kurumları harekete geçirdi. Kiracıya verilen yasal haklar uygulanmadığı durumlarda Tüketici Hakem Heyeti'ne, taraflar arasında anlaşmazlıklarda mahkemeye dava başvurusu yapılabilir.
ŞİKAYETTE BULUNMANIZ GEREKEN MERCİLER
Tüketici Hakları Derneği Başkanı Turhan Çakar, kirasını düzenli ödeyen, enflasyon oranında artıran kiracıların sözleşme sürecinden önce evden çıkarılmasının yasal olarak mümkün olmadığını belirterek, 'Ev sahiplerinin bunun aksine talepleri olması durumunda kira miktarına göre il ve ilçelerdeki tüketici hakem heyetlerine, Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması Genel Müdürlüğü, Maliye, CİMER'e şikayette bulunmalılar. Kira sözleşmesine ödeyecekleri bedeli, süreyi mutlaka yazmalılar' dedi.
Sektör temsilcileri de kirada fırsatçılığın son bulması için geçici olarak zam sınırlaması, tavan getirilmesini önerdi. Ayrıca, 5 yılı dolan kiracılardan rayiç bedel isteme süresinin 8 yıla çıkarılması da talepler arasında yer alıyor.