Ev kiralayacaklar dikkat. Sözleşmelerdeki kritik detay: Kiralık ev arayanların başı yanmasın, bu detaya dikkat edin

Türkiye’de milyonlarca kişi her ay kira ödemesi yapıyor. Kira fiyatlarının asgari ücreti geçtiği yerlerde ise kirada kalmak giderek zorlaşıyor. Son zamanlarda kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kiracı olmak giderek zorlaşırkeni ne yazık ki ev almak da pek kolay değil. Böyle bir ortamda doğru evi bulmak ise çok önemli. İşte kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Ev kiralayacaklar dikkat. Sözleşmelerdeki kritik detay: Kiralık ev arayanların başı yanmasın, bu detaya dikkat edin - Resim: 3

TAHLİYE ŞARTLARI

Kontrat süresi dolmadan kiracının tahliye edilmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Kiracının tahliyesinin kira sözleşmesi süresi dolmadan olabilmesi için mal sahibinin haklı nedenleri olmak zorunda. Bu durumlar şöyle: Kira borcunu ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması. Sözleşmeye esaslı bir aykırılık olması (taşınmazın içinde mal sahibinin izni olmadan ciddi değişiklikler yapılması, alt kiralama devir yasağı olmasına rağmen kiralanan yerin bir başkasına devredilmesi, taşınmazın amacı dışında kullanılması). Esaslı tadilat, tamirat ve yıkım.

KİRACI ÇIKMAK İSTERSE

Kiracı, kira sözleşmesi bitmeden kiraladığı taşınmazı tahliye ederse mal sahibinin 3 ay daha kira bedelini talep etme hakkı oluşur. Mal sahibinin bu 3 aylık bedeli talep edebilmesi için de kiracının erken tahliyesi sonrasında bu 3 aylık süre içerisinde yeni kiracı bulmamış olması gerekir. Eğer ev hemen kiraya verilirse kiracı tazminat ödemez. Evin bir başkasına satılması durumunda kiracının 6 ay süresi bulunur. 6’ncı ayın sonunda çıkmazsa tahliye davası açılabilir. Eski mal sahibi ile yapılan kira sözleşmesinin sonunda da direkt dava açarak tahliye talep edilebilir. Ev sahibi, ‘oğlum gelecek, kendim oturacağım vs.’ demesi durumunda daireyi bir başkasına 3 yıl boyunca kiraya veremez. Aksi halde kiracıya tazminat ödemek zorunda.

HANGİ MASRAFLAR KİRADAN DÜŞER?

Kiralanan ev veya işyeri ile ilgili Zorunlu Deprem Sigortası (DASK) ve Emlak Vergisi gibi vergi ödemelerini ev sahibi ödemekle yükümlü. Eğer bu ödemeleri kiracının yapması istenirse, kiradan düşülebilir. Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür. Binalardaki ortak kullanım alanlarıyla ilgili bakım-onarım giderleri de mülk sahibine aittir. Evde isteğe bağlı olarak yapılacak masraflar ev sahibine yükümlülük getirmez.