Ev kiralayacaklar dikkat. Sözleşmelerdeki kritik detay: Kiralık ev arayanların başı yanmasın, bu detaya dikkat edin

Türkiye’de milyonlarca kişi her ay kira ödemesi yapıyor. Kira fiyatlarının asgari ücreti geçtiği yerlerde ise kirada kalmak giderek zorlaşıyor. Son zamanlarda kiralarda yaşanan fahiş artışlar nedeniyle kiracı olmak giderek zorlaşırkeni ne yazık ki ev almak da pek kolay değil. Böyle bir ortamda doğru evi bulmak ise çok önemli. İşte kira sözleşmesi imzalarken dikkat edilmesi gereken detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Ev kiralayacaklar dikkat. Sözleşmelerdeki kritik detay: Kiralık ev arayanların başı yanmasın, bu detaya dikkat edin - Resim: 2

KİRAYA VEREN AÇISINDAN

Teminat amacıyla depozito alınmalı ve bir kefil istenmeli. Demirbaşların neler olduğu fotoğrafları çekilerek kira sözleşmesine yazılmalı. Abonelikleri kiracı kendi adına devralmalı. Kiracıya ulaşmada yaşanabilecek riskleri azaltmak için kiracının işyeri bilgileri de alınmalı.

KİRACI AÇISINDAN 

Evde ayıp olup olmadığını belirleyin. Zam oranının kanuna uygun olarak yazıldığını tespit edin. Taşınmazın kiraya verene ait olup olmadığını tapu senedine bakarak kontrol edin. Evde haciz olup olmadığını araştırın.

KONTROL ETMEYİ UNUTMAYIN 

Tarafların kimlik bilgileri eksiksiz doldurulmalı. Malik sayısı birden fazla ise kiraya verenin yetki kontrolünü sağlayın. Kira ödemelerinin de maliklere hisseleri oranında yatırılmasını sağlatın. Kefiller alınırken kefalet şartlarını unutmayın (elle yazılması, eş rızası vb). İlk kira bedeli, depozito bedeli dahil olmak üzere kira bedellerinin mutlaka bankadan yatırılmasını isteyin.

YASAL SINIRLAR 

Borçlar Kanunu’na göre kira artışları, 12 aylık ortalama Tüketici Fiyatları Endeksi’ne (TÜFE) göre yapılıyor. Son açıklanan verilere göre bu rakam yüzde 34.46’dır. Bu oran, kira artışı için üst tavandır. Depozito bedeli 3 aylık kiradan fazla olamaz. Depozito bedeli, kiracı tarafından vadeli bir banka hesabına yatırılır ve tarafların karşılıklı onayı olmadan çekilemez. Kira sözleşmelerinin süresi, aksi belirtilmedikçe 10 yıldır. Kira bedelinin bölge ortalamasının altında kaldığını düşünen ev sahipleri yasal sınırı aşan zam uygulamak yerine ‘kira tespit davası’ açabilir. Ancak sözleşme üzerinden 5 yıl geçmediği müddetçe kira tespit davası da açılamaz.