Hormon tedavisi olarak kullanılan ilaçların da vücuda alınan yabancı maddeler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Özlem Cavkaytar, “Hormon tedavisi sırasında reaksiyon ortaya çıkıyorsa ve insülin gibi kullanımı zorunlu ancak alternatifi kesinlikle yoksa, alerji-immünoloji uzmanlarının gözetiminde alerjiye neden olan ilaç, desensitizasyon dediğimiz bir çeşit vücudu alıştırma yöntemiyle verilebilir” dedi.
Hormonların vücutta su ve elektrolit alışverişi gibi metabolik olayları, büyümeyi, bedensel ve seksüel gelişmeyi düzenleyen peptid, protein ya da steroid yapıda olan moleküller olduğunu, bu hormonların eksikliği ya da fazlalığının hastalığa sebep olacağına dikkat çeken Prof. Dr. Cavkaytar şu ifadeleri kullandı:
“Kişide bu hormonun eksiklik varsa hasta bu hormonun kendisini ya da metabolitini dışarıdan ilaç olarak alarak iyileşir. Daha önceki yıllarda insülinde olduğu gibi hayvan kaynaklı hormonlar kullanılırken kaydedilen ilerleme ile biyosentetik ya da semisentetik insan kaynaklı hormonlar kullanılmaya başlanmış ve ortaya çıkabilecek alerjik reaksiyonlar önemli oranda azalmıştır.”