Uyanış: Büyük Selçuklu, oyuncu kadrosu, prodüksiyonu ve savaş sahneleriyle sezonun öne çıkan yapımlarından biri oldu. Bu iddialı projenin yapımcılığını, genel yönetmenliğini yapan, senaryosunu da Serdar Özönalan'la birlikte kaleme alan Emre Konuk ile hem diziyi hem de gelecek planlarını konuştuk.
Emre Konuk, MedyaTava'nın sorularını yanıtladı! Uyanış: Büyük Selçuklu'nun hazırlık sürecinde neler yaşandı? Proje kaç sezon planlandı?
TRT 'in yeni sezona damga vuran yapımlarından Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin yapımcılığını ve genel yönetmenliğini üstlenen, senaryosunu da Serdar Özönalan ile birlikte kaleme alan Emre Konuk, MedyaTava'dan Ömer Üst'ün sorularını yanıtladı.
Ömer ÜST / MEDYATAVA
([email protected])
'Büyük Selçuklu'nun hazırlık sürecinde neler yaşandı? Proje kaç sezon planlandı?'
Tarihi diziler genellikle Osmanlı dönemini tercih ederken, Selçuklu dönemini dizi yapma fikri nasıl ortaya çıktı?
Selçuklular dönemi, genel olarak İslam tarihi açısından önemli bir kırılma noktası oluşturuyor. Türklerin 12’nci yüzyıl ertesinde dünya tarihinin seyrini değiştirebilmelerini mümkün kılan başarının nüvesi Büyük Selçuklular döneminde yatıyor diye düşünüyorum. Sadece siyasi manada yeni bir kuruluş döneminin öncüsü olmaları anlamında değil, kültürel ve düşünsel manada da Selçuklular kendilerinden sonraki asırları belirleyici, yönlendirici bir tecrübe geliştirdiler. Bu dönemi ve ruhunu kavramadan ne Eyyubileri, ne Danişmendlileri, ne Anadolu Selçuklularını ne de Osmanlıyı anlamak mümkün görünmüyor.
Özetle yüzümüzü Selçuklu’ya çevirmemizin nedeni, İslam tarihinin ikinci büyük atılımını yönlendiren siyasi, kültürel, düşünsel motivasyonu keşfedip bunu günümüz insanıyla paylaşabilmekti. Bu bakış açısıyla işe girişmenin zorluklarından biri, tabii daha önce Büyük Selçuklularla ilgili bu düzeyde herhangi bir yapımın bulunmamasıydı. Bu nedenle bizim izleyiciye aktarmak istediğimiz dünya ile izleyicinin beklentilerinin nasıl kesişeceği sorusu zihnimizi hep meşgul etti. İlk bölümler itibariyle bu sorunun üstesinden de gelmiş görünüyoruz.
TRT 1’de ekranlara gelen dizinin yapımcılığını ve genel yönetmenliğini üstleniyorsunuz. Senaryoyu da Serdar Özönalan ile kaleme alıyorsunuz. Bunun avantajları ve dezavantajları neler?
Selçuklu dönemini bir drama olarak 3 yıl önce çalışmaya başladım. Önceleri bireysel bir çaba olarak başlayan bu çalışma, birinci yılın sonunda danışmanlarımızın ve başta Serdar Özönalan olmak üzere senaryo ekibimizin dahil olması ile birlikte somut bir hal almaya başladı. Evvela bu işi neden yapmalıyız sorusunun yanıtlarını verdik. Ardından hikayemizin ana omurgası oluşmaya başladı ve nihayet projemiz izleyenlerle buluştu. İşin mutfağından gelen bir yapımcı olmanın hem avantajları hem de dezavantajları vardır. Bir kere yapım gereği çok zor ikna olan biriyimdir. Ekibimin ve kendimin sınırlarını son noktalarına kadar zorlarım. İşi başarılı kılan detayların de her zaman bu sınırlarda olduğuna inanırım. İşin her aşamasında bulunduğum için çok az uyuyorum ama bu durumdan hayatım boyunca hiç şikayetçi olmadım. Projeyi şu aşamada dahi geliştirmeye ve daha iyiye taşıyabilmek için her dilden kaynakları okumaya devam ediyoruz.