Ekonomim.com'dan Servet Yıldırım'ın "Kur riskini kim taşıyor?" başlıklı yazısı
Seçimden sonra göreve gelecek yönetimi ise ciddi bir yük bekliyor. Şu anda ekonomide kur riskini Hazine ve Merkez Bankası üstlenmiş durumda. Yabancılar TL cinsi devlet iç borçlanma alımlarını oldukça azalttılar.
Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı döviz likiditesidir. Ekonomi yönetimi döviz bulmaya ya da yaratmaya devam ettiği sürece makro ekonomik dengeler ne kadar bozuk olursa olsun “kısa vadede idare edebiliyor”.
Türkiye kriz algılaması yönünden farklı bir ülke. Kur ne zaman fırlasa, döviz likiditesi ne zaman daralsa halkta bir kriz algısı doğuyor. Makro ekonomik dengeler ile kriz algısı arasında kur ile olduğu kadar güçlü bir bağ yok.
Enflasyon çok yükselse, işsiz sayısı artsa, bütçe ciddi açık verse, cari açık genişlese de döviz likiditesi sürdüğü sürece “krizdeyiz” algısı oluşmuyor.
Bugünlerde de böylesine bir havadayız.
Merkez Bankası bir süredir türlü yöntemlerle kuru baskılayıp TL’yi güçlü tutuyor. TL’de sağlanan istikrar ise algıyı değiştiriyor. Oysa makro ekonomik göstergeler sağlıklı bir ekonomiye işaret etmiyor. Enflasyonda yüzde 55 ile dünya sıralamasında altıncı sıradayız. Dış ticaret açığı rekor kırdı. Cari işlemler açığı gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 5’ini aştı. İşsizlik yüzde 10 civarında ve bütçe açığı bu yıl gayrisafi yurtiçi hasılanın yüzde 5-6’sını aşabilir.