Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz indirimleriyle rekor üstüne rekor kıran döviz kurlarında dün gece itibarıyla sert gerileme ve dalgalanma yaşandı.
Cumhurbaşkanı’nın açıkladığı ‘dövize endeksli mevduat’ nedir? ‘Örtülü faiz’ ekonomiyi nasıl etkileyecek?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün yapılan Kabine Toplantısı’nın ardından yeni ekonomik model ile ilgili teşvikleri açıkladı. Açıklanan teşvikler arasında bulunan ‘dövize endeksli mevduat’, doların tarihi zirvesi olan 18’den 12 seviyelerine gerilemesine neden oldu. Dövize endeksli mevduat en son 1970’li yıllarda kullanıldı ve ardından ekonominin seyri giderek kötüleşti. Peki, dövize endeksli mevduat nedir? Dövize endeksli mevduatın ekonomiye etkileri neler?
Güne 16,50’den başlayıp akşam saatlerinde 18,36 ile rekor kıran dolar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı ancak ayrıntıları belli olmayan yeni finansal araçla sert düşüş yaşadı.
Gündüz tarihi bir yükseliş kaydeden dolar kuru, gece de tarihi düşüşle 12 seviyesinin altına kadar geriledi.
DÖVİZE ENDEKSLİ MEVDUAT NEDİR?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada şunları söyledi:
* Kurdaki dalgalanmayı durdurarak, nispi bir istikrarı sağlamak için serbest piyasa ekonomi kuralları çerçevesinde yeni araçları devreye alıyoruz. Şimdi sizlere bu çerçevede önümüzdeki günlerde hayata geçireceğimiz yeni tedbirleri başlıklarıyla ifade etmek istiyorum.
* Tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten kaynaklanan kaygılarını gidermek isteyen vatandaşlarımıza yeni bir finansal alternatif sunuyoruz. İnsanlarımızın bankadaki TL varlığının mevduat kazancı, kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Ama kur getirisi mevduat kazancının üstünde kalırsa aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek. Bu kazanç stopaj vergisinden de muaf tutulacak.