Bunu okumadan sokağa çıkmayın. Uzmanından hayat kurtaran öneriler: Kuduz hayvan nasıl anlaşılır? Sokak hayvanları ısırırsa ne yapmalısınız? Aşılar işe yarar mı?

Bitlis’te 10 yaşındaki Mustafa Erçetin’in hayatını kaybetmesi, kuduz vakaları ile ilgili soruları yeniden gündeme getirdi. Veteriner Hekim Prof. Dr. Serkal Gazyağcı'nın hayat kurtaran önerilerini sizin için derledik. Bu önerileri dikkate almadan sokağa çıkmayın

Google Haberlere Abone ol
Bunu okumadan sokağa çıkmayın. Uzmanından hayat kurtaran öneriler: Kuduz hayvan nasıl anlaşılır? Sokak hayvanları ısırırsa ne yapmalısınız? Aşılar işe yarar mı? - Resim: 2

KUDUZ HAYVAN SİZİ ISIRIRSA ACİLEN BUNLARI YAPIN

Prof. Dr. Gazyağcı, ısırılma durumunda yara çok büyük değilse sabunlu su ile hızlı şekilde yıkanması gerektiğine işaret ederek, "Derin basınçlı su ile o bölgenin temizlenmesi gerekiyor. Arkasından sağlık kuruluşuna gidilecek. Bunun kesinlikle vakit kaybetmeden yapılması gerek. Gecikme, riski arttırır. Onun için ısırıldığı dönem içerisinde sağlık kuruluşlarına başvurulacak; çünkü ısırılmanın beyine yakınlığı mesela elin ile boyun ısırılması arasında çok fark var" dedi.

KÜPELİ HAYVANLARA DİKKAT

Belediyelerce kısırlaştırılıp, aşıları yapılan küpeli hayvanlara da dikkat edilmesi gerektiğini belirten Veteriner Hekim Gazyağcı, "Bazen göreceksiniz sokaklarda kulağında küpeli hayvanlar var. Bu tamamen sonuna kadar aşılı anlamına da gelmiyor. O kısırlaştırılmış ve aşılanmış demek; ama biliyorsunuz aşının ömrü 1 sene. 1 seneden sonra o küpe yerinde kaldığı sürede, bu daima hayvanın aşılı olduğu anlamına gelmiyor. Yine duyarlı vatandaşların durumu belediyeye bildirmesi ile hayvanın takibi sağlanabilir. Hayvanın çiple kayıt altına alınması da bir önlem" diye konuştu.

SIRADAKİ GALERİ

Bu ürünler 25 TL'ye sabitlendi Bu ürünler 25 TL'ye sabitlendi