Bunu okumadan sokağa çıkmayın. Uzmanından hayat kurtaran öneriler: Kuduz hayvan nasıl anlaşılır? Sokak hayvanları ısırırsa ne yapmalısınız? Aşılar işe yarar mı?

Bitlis’te 10 yaşındaki Mustafa Erçetin’in hayatını kaybetmesi, kuduz vakaları ile ilgili soruları yeniden gündeme getirdi. Veteriner Hekim Prof. Dr. Serkal Gazyağcı'nın hayat kurtaran önerilerini sizin için derledik. Bu önerileri dikkate almadan sokağa çıkmayın

Google Haberlere Abone ol
Bunu okumadan sokağa çıkmayın. Uzmanından hayat kurtaran öneriler: Kuduz hayvan nasıl anlaşılır? Sokak hayvanları ısırırsa ne yapmalısınız? Aşılar işe yarar mı? - Resim: 1

BUİATRİ Derneği Türkiye Başkanı ve Kırıkkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Veteriner Hekim Prof. Dr. Serkal Gazyağcı, son dönemde vakalarda artış olduğuna dikkat çekerek çarpıcı rakamlar paylaştı: "Son 1 sene içerisinde 250 bin kişinin kuduzdan tedavi olduğu belirtiliyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre ise son 11 yıl içerisinde dünyada 59 bin kişinin hayatını kuduzdan kaybetti.”

Peki kuduz hayvanı nasıl tanıyacaksınız?

Dikkat edilmesi gereken nokta şu; eğer hayvanlarda özellikle köpek için bakacak olursak, gözlerdeki asimetri önemli. Gözler simetrik değilse, ilk akla gelecek şey kuduz olabileceği. Ağızdan salya akması, saldırgan veya felç olması durumunda, başıboş ve aşısız olduğu biliniyorsa; bu hayvanın kuduz olduğu şüphesi uyanması gerekir.

Bunu vatandaşın bilmesi oldukça güç. Vatandaşın yapması gereken, özellikle hayvanseverlerin felç olarak nitelendirdiği ve ilgi gösterdiği hayvanlar bazen kuduz olabilir. Bunlara dikkat edilmesi gerekir. Muhakkak veteriner hekim danışmanlığında, bilgisine başvurulmasında fayda var. Kediler, bu konuda biraz daha rahat; çünkü çok fazla ısırılma olayları ile karşılaşılmıyor. Özellikle tilkiden köpeklere geçişteki bu ısırılma çok fazla olduğu için aslında Türkiye'de ana kaynak tilki olduğu bildirilmiş."

Kuduz hayvan saldırısına uğrarsanız vakit kaybetmeyin ve bunları yapın...