1. Peynir: Keçi peyniri, krem peynir, süzme peynir gibi yumuşak peynirler dondurulduklarında suyunu bırakır. Çedar gibi sert peynirler, dondurucuda daha iyi durabilir.
2. Bazı meyve ve sebzeler: Özellikle yüksek su içeriğine sahip meyve ve sebzeler, dondurulup çözüldükten sonra gevşer ve ıslak bir hal alır. Tadında veya kokusunda da değişiklik olur. Marul, salatalık, lahana, karpuz gibi besinlerin buzdolabında muhafaza edilmesi daha iyidir.
3. Salatalık: Salatalık bolca su içerir. Bu nedenle salatalığı dondurmak onları yenmez hale getirir. Su içeriği donar ve genişleyerek sebzeyi lapa gibi bir hale getirir.
4. Yumurta: Bütün yumurtalar dondurucudan uzak tutulmalıdır. Yumurta genişler ve kabuğu çatlar. Bu da bakterilerin içeri girmesine izin verir. Kabuk bozulmadan kalsa bile, yumurta sarısının yumurta akı ile karışması zorlaşır. Benzer şekilde yumurta ile yapılan kremalar veya soslar da dondurucuda sertleşir.
5. Mayonez: Mayonezdeki yumurta, yağ ve sirke ayrılarak mayonezin üzerinde sıvı bırakır. Onu orijinal dokusuna döndürmeye çalışmak işe yaramayabilir ve işe yararsa, geriye daha ince, sulu bir madde kalır.
6. Süt ürünleri: Bazı süt ürünleri maalesef ki dondurucu dostu değildir. Krema, yoğurt, süt ve süt bazlı soslar kesilir ve sulu hale gelir.
7. Pişmiş makarna: Bazı taze makarnalar pişirilmeden önce dondurucuda saklanabilir. Ancak pişirildikten sonra saklanmak üzere buzdolabına yerleştirilir. Dondurulmuş pişmiş makarna, lapa lapa bir hale dönüşerek garip bir tat verir.