Bal, özellikle kış aylarında giderek daha fazla tüketilen son derece faydalı bir besindir. Ancak çoğu zaman birçok yanlış anlama ile ilişkilendirilir. Piyasada sahte balın ortaya çıkması nedeniyle, birçok kişi gerçek balı sahtesinden nasıl ayırt edebileceğini arıyor. Gerçek şu ki, bu basit değil. Bal uzun zamandır hem gıda hem de doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Bunun nedeni, besin açısından zengin olması ve birçok sağlık yararına sahip olmasıdır. Rafine şeker yerine kullanıldığında özellikle sağlıklıdır.
Birçok insan yanlış biliyor! İşte bal hakkında doğru bilinen 10 yanlış
Hem gıda hem de doğal bir ilaç olarak yaygın olarak kullanılan ballar, birçok farklı sağlık yararıyla ön plana çıkıyor. Doğru olmayan pek çok yanlış bilgiye inanılıyor.
Balın besin değerleri Bal, arılar tarafından yapılan tatlı, yoğun bir sıvıdır. Arılar, çoğunlukla şeker açısından zengin çiçek nektarı olmak üzere çevrelerinden şeker toplar ve ardından bal üretir. Besinsel olarak, bir yemek kaşığı bal 68 kalori ve fruktoz, glikoz, maltoz ve sakaroz dahil 17 gram şeker içerir. Ayrıca az miktarda vitamin ve mineral içerir.
Balın içindeki en değerli içerikler biyoaktif bitki bileşikleri ve antioksidanlardır. Daha yoğun ve koyu ballar, daha hafif olanlardan daha fazla bu maddeleri içerir. Balın rengi, kokusu ve tadı arıların ziyaret ettiği çiçeklerin türüne bağlıdır. Bal, rafine şekere lezzetli ve sağlıklı bir alternatiftir. Ancak, lezzetli ve sağlıklı olmasına rağmen kalori ve şeker bakımından zengin olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle bal alırken kaliteli bir ürün tercih edilmelidir. Bu noktada bal hakkında doğru bilinen yanlışlar, doğru ürünü seçmenizi engelleyebilir.
İşte bal hakkında yıllardır inanılan 10 yanlış...
1. Yanlış: Bal tahta kaşıkla alınmalıdır. Gerçek: Bal sıradan bir metal kaşıkla da alınabilir ve yenebilir. Bu yanılgı, paslanmaz kaşıkların olmadığı, yani kaşıkların alüminyumdan yapıldığı zamanlara kadar uzanır. Balın asitliği (3.5 ila 5.5 pH) göz önüne alındığında, organik asitler alüminyum kaşıklardaki metalin bir kısmını ve genel olarak alüminyum kapları çözebilir. Bu nedenle metalin bileşimini değiştirmemesi için balın tahta bir kaşıkla alınması önerilmiştir. Günümüzde bal paslanmaz çelik kaplarda depolanmaktadır. Paslanmaz çelik genellikle arıcılıkta önerilen metaldir ve günümüzde standart olarak kabul edilen metal kaşıklarla da bal yenilebilir. Tahta kaşıklar, bulaşık makinesinde veya deterjanla yıkanmasında hijyen standartlarını karşılamamaktadır. Ahşap her zaman bir miktar deterjan emer ve deterjansız yıkanırsa iyi yıkanmamasından korkarız. Ek olarak ahşap, özellikle boğaz ağrısı için bal almak için kullanılıyorsa, mikroorganizmaların büyümesi için mükemmel bir ortamdır.