TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki Bilim ve Teknoloji Merkezi'nde (BİTOM), 2022'nin son günlerinde gökyüzünün en önemli gök olaylarından biri olan ve çıplak gözle 5, teleskop veya dürbünle de 2 olmak üzere 7 gezegenin bir anda görülebildiği ender gökyüzü olayı için halk günü etkinliği düzenlendi.
Bir sonraki 2040'ta görülecek. 2022 eşsiz görüntülerle veda ediyor. İşte eşsiz kareler
Antalya'da düzenlenen halk gününde, 30 Aralık'ta da görülebilen ve yılın en önemli gök olaylarından biri olan 7 gezegen ve Ay gözlem etkinliği düzenlendi. 2022 yılı astronomik olarak, 7 gezegen ve dolunayla, bir dahaki 2040 yılında görülebilecek bir gökyüzü olayıyla veda ediyor.
35 santim ayna çapına sahip teleskop ile hem çocuklar hem de gökyüzü meraklısı genç öğrenciler ve büyükleri etkinliğe büyük ilgi gösterdi. TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık ve uzmanlar, dün akşam teleskopla gezegenler ve Ay gözlemi yaptırarak, katılımcıları bilgilendirdi.
BENZER BİR OLAY 2040'DA
2022'nin gökyüzünde büyük bir sürprizle veda edeceği bugün gün batımından itibaren daha net izlenebilecek ve bir sonraki benzer bir olayın 2040 yılında yaşanabileceği önemli gök olayı ile ilgili açıklamada bulunan Dr. Tuncay Özışık, 2022'nin güzel gök olaylarıyla geçtiğini söyledi. NASA'nın DART görevi, Güneş tutulması ve yılın son haftası da gökyüzünde birçok gezegenin bir araya toplanmasının 2002 açısından çok ilginç olduğunu belirten Dr. Özışık, “Çıplak gözle gözlenebilen 5 gezegen var. 2 gezegen daha var, onların çıplak gözle görülmesi zor, ufak bir dürbün veya teleskop gerekiyor Uranüs ve Neptün için" dedi.