SGK, bordro üzerinden prim kaçırılmasını, eksik kazanç bildirilmesini kayıt dışılığın bir alt başlığı olarak tanımlıyor. Ücretin düşük gösterilerek prim kaçırılması, bir ay çalışan bir işçinin bordroda 15 gün çalışılmış gösterilmesi gibi kayıt dışı uygulamalara göz açtırılmıyor.
Binlerce kişiyi ilgilendiriyor: SGK, hem prim hem de vergi kaybı için adım attı
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), binlerce çalışanı ilgilendiren önemli bir adım attı. Hem vergi hem de prim kaybına sebep olan bordolarda yapılan değişikliklerin önüne geçmek için çalışanlara SMS atmaya başlayan SGK, işverenin bildirdiği kazançta yüzde 20 ve üzerinde kayıp yaşayan çalışanların telefonlarına mesaj yolladı. Atılan bu adımla, bordro üzerinden prim kaçırılmasının ve eksik kazanç bildirilmesinin önüne geçmek amaçlanıyor.
Çalışanların ücretini SGK'ya ve vergi dairelerine eksik bildiren işverenler incelemeye alındı. Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan 2022 yılı bütçe gerekçesine göre, SGK bu yılın ilk altı ayında 150 binden fazla çalışana "Bu ay SGK'ya bildirilen kazancınız önceki aya göre azaldı" mesajı yolladı.
ESAS KAZANÇTAN HESAPLANIYOR
Emekli aylıkları, prime esas kazançlar üzerinden hesaplanıyor. Emekli aylığının düşük olmaması için alınan ücretle bordronun aynı olması da büyük önem taşıyor. Kazancın yüksek bildirilmesi daha çok prim ödenmesi, daha yüksek emekli aylığına hak kazanılması anlamına geliyor. Primi düşük yatırılanlar düşük emekli aylığı almak zorunda kalıyor. Emeklilikte mağdur olmamak için kazancın bordroya tam olarak yansıyıp yansımadığının takip edilmesi ise çok önemli oluyor.
ÇALIŞANA HAKLI FESİH NEDENİ
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre; bordroda usulsüz uygulamalara maruz kalan çalışan haklı fesih kullanarak tazminat talep edebiliyor. Yapılan incelemelerde SGK bildirgesi kayıtlarında bazı işletmelerin usulsüz uygulamalara gittiği saptandı. Bu usulsüz uygulamalara karşı Türk Ceza Kanunu, Borçlar Kanunu kapsamında 5 yıla kadar hapis istemiyle dava açılabiliyor.