ABD'deki araştırmacılar, sağlıklı farelere vücutlarındaki daha yaşlı hücreleri yenileyen bir gen terapisi uyguladı. Bu da yaşlanma etkilerini ölçen biyolojik kıstaslar göz önünde bulundurulduğunda hayvanların terapi sonrası daha genç göründüğünü ortaya koydu.
Bilim insanlarından 'gençleşme' için umut vadeden deney!
Yaşlanma sürecini yavaşlatmaya yönelik tıbbi tedavilerde, bilim insanlarının orta yaşlı farelerdeki dokuları başarıyla gençleştirmesiyle biraz daha sona yaklaşıldı.
Aynı işlemi insan bedeninde kullanmak şimdilik mümkün görünmüyor ama bulgular kanser, cam kemik ve Alzheimer gibi yaşlanmayla bağlantılı hastalıklarla mücadelede daha radikal yöntemler bulunması için kapı aralayabilir. Öyle ki ABD merkezli biyoteknoloji firması Genentech'ten Heinrich Jasper, "Yaşlanmaya bağlı hastalıklarla mücadele çabaları bu yaklaşımdan fayda görebilir" dedi.
Söz konusu araştırmayı yürüten bilim insanları, Nobel ödüllü Japon profesör Şinya Yamanaka'nın çalışmasından faydalandı. Bu çalışmaya göre 'Yamanaka faktörleri' olarak bilinen 4 molekülün birleşimi daha yaşlı hücreleri daha genç kök hücrelere dönüştürebiliyor. Bu kök hücreler de birleşip hemen hemen her türden dokuyu oluşturma kapasitesine sahip.
Salk Enstitüsü ve San Diego Altos Enstitüsü'nden bilim insanları tarafından yürütülen ve sonuçları 'Nature Aging' dergisinde yayınlanan araştırmada birkaç ay boyunca Yamanaka faktörleri verilen orta yaşlı fareler birçok açıdan gençleşti. Bu gençleşmeye örnek olarak deri ve böbreklerdeki farklılık gösterildi.