Gözlerimiz hiç durmadan etrafımızdaki milyonlarca şekilde, renk ve sürekli değişen hareket gibi çok fazla görsel bilgiye maruz kalıyor.
Beynimiz daha iyi görebilmek için bizi kandırıyor: Zaman makinesi görevi görüyor
Beynimizin, etrafımızı daha iyi görebilmek için algılarımızla oynayarak illüzyon yaratabileceği ortaya çıktı. Yapılan yeni bir araştırmada, beynimizin gördüklerimizi eş zamanlı olarak algılamak yerine, hafızamızda bulunan eski görüntüleri bizlere göstererek bizi kandırdığı ortaya çıktı.
Görsel girdimiz ışık, bakış açısı ve daha pek çok farklı faktöre ek olarak gözlerimizin, başımız ve vücudumuzdan da devamlı hareket halinde olması nedeniyle sürekli olarak değişiyor; ancak bu sürekli devam eden değişime rağmen görmek bizim için hiç zorlu bir görevmiş gibi gelmiyor.
Ancak bize oldukça kolay gelen bu görev, biz farkında olmasak da beyin için oldukça zorlayıcıdır. Herhangi bir videoda gördüğümüz görsel dalgalanmalar ve kirliliği algılamak yerine gerçekte daha stabil bir görüş elde ederiz.
BEYİN, 'ZAMAN MAKİNESİ' GÖREVİ GÖRÜYOR
Telefon kameranızı açıp önünüze koymanız ve siz etrafta dolaşarak sürekli olarak başka bir şeylere bakarken bir video çekmeniz halinde, beynimizin hiç ara vermeden başa çıkmak zorunda kaldığı ‘görsel girdi gürültüsünü’nün ne olduğunu anlayabilirsiniz.