Elazığ Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Enes Kara’nın kaldığı cemaat evinde gördüğü baskılar nedeniyle yaşamına son vermesi, gözleri bir kez daha intihar vakalarına ve buna karşı devletin alması gereken önlemlere çevirdi.
Acil intihar hattı 14 yıldır kapalı: Türkiye’de intihar vakaları arttı, devletin bir politikası var mı?
Uzmanlar, özellikle pandemiden sonra sosyalleşme konusunda sorun yaşayan ve ekonomik nedenlerle gelecek kaygısı içerisindeki gençlerin sayısında artış olduğunu belirtti. Türkiye’de intihar vakalarının giderek arttığını söyleyen uzmanlar, intiharların önlenebilmesi için etkin ve uygulanabilir politikaların gündeme alınması gerektiğini açıkladı. Tıp fakültesi öğrencisi Enes Kara’nın intiharının ardından tekrar gündeme gelen intihar vakaları ile ilgili çalışmaların yapılması talep ediliyor.
Türkiye Psikiyatri Derneği'nde intiharı önleme çalışma birimi üyesi olan Doç. Dr Yunus Hacımusalar, pandemiyle birlikte intihar vakalarında artış yaşandığını vurgularken, Türkiye’nin etkin bir intiharı önleme ulusal politikası olmadığını kaydetti.
TÜİK 2 YILDIR VERİLERİ AÇIKLAMIYOR
Türkiye’de 2002-2019 yılları arasında 53 bin 425 kişi intihar ederek hayatına son verdi. Ancak TÜİK, son iki yıldır koronavirüs gerekçesiyle ölüm istatistiklerini açıklamadı. Bu nedenle, bu istatistiklerin içerisindeki intihar oranları da kamuoyuna yansıyamadı.
PEKİ, İNTİHARLARA KARŞI DEVLETİN POLİTİKASI NE?
Türkiye’de intihar vakalarının önlenmesi amacıyla kurulan ‘182 Umut Işığı Hattı’, 2008 yılına kadar faaliyetini sürdürüyordu. Ancak bu özel hat, 2008 yılında ekonomik gerekçelerle durduruldu. Bu nedenle bunalıma giren yurttaşların acilen arayabileceği herhangi bir numara bulunmuyor.