EYT yani 8 Eylül 1999'de önce sigortalı olan ve o tarih itibarıyla emeklilik hakkı kazanıp kademeli emeklilik yasasıyla emekliliği ertelenenler, hükümetten gelecek güzel haberi beklerken emeklilerin intibak yasası ise yıllardır çözülemedi.
2000 yılından önce sigorta primi olan ancak 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşlar karma sistem hesaplaması ile maaşlarını almakta. 2000 yılından sonra emekli olan vatandaşların emeklilikleri de iki ana gruba ayrılmış olup 2008 öncesi emekli olanlar ve 2008 sonrası emekli olanlar şeklindedir.
2000 sonrası emekli olanlar daha düşük bir aylık bağlanma oranı ile maaşları hesaplandığı için daha düşük olmakta. İşte 2000 sonrası emekliler de bu mağduriyetlerin kalkmasını ve düzenleme yapılmasını istiyor.
Milyonlarca emeklinin beklediği intibak yasası şu an 2000 ve 2008 yılından sonra emekli olanları kapsamaktadır. Peki nedir bu intibak yasası? Aslında en basit haliyle intibak yasası, eşit prim sayısına rağmen emekli olunan yıla göre alınan emekli maaşlarındaki düşüklüktür.
Yani ortalama 5 bin prim sayısı bulunan ve 1999 senesi öncesi emekli olan bir kişi tahmini 4 bin TL (tahmini) maaş alırken, yine 5 bin prim sayısı bulunan ve 2000 senesi sonrası emekli olan bir kişi ise 2 bin 500 TL (tahmini) maaş alıyor.
Bu durum 2008 sonrası emekli olan bir kişinin maaşında daha da düşüklüğe neden oluyor. Son açıklanan verilere göre, İntibak yasası çıkması halinde milyonlarca kişi İntibak Yasası'ndan yararlanacak.
PEKİ İNTİBAK YASASI İLE İLGİLİ SON DAKİKA GELİŞMESİ NEDİR? İNTİBAK YASASI ÇIKACAK MI?